The Small Planted Tank

Easy plants: planten zonder CO2 toevoeging

Hieronder een overzicht van de meest gebruikte planten in low-light bakken. Dus bakken met weinig licht en zonder CO2 toevoeging.
De lijst is zeker niet compleet omdat er enorm veel variaties zijn in soorten onderling. Maar ik heb de meest gebruikte planten verzameld die weinig licht nodig hebben, geen extra CO2 en bekend staan onder de noemer 'easy plants'.

Ik heb er een gemiddelde lengte erbij geplaatst zodat je selectief planten kan uitkiezen op de maat van je bak.

note: vergeet niet dat planten ook heel breed kunnen groeien. Maar in de regel geld: hoe breder het blad hoe breder de plant groeit. Daarbij hoeft een 'easy plant' niet altijd een low-light plant te zijn. Er zijn genoeg Easy Plants die ook prima groeien meer meer licht (medium) Deze lijst hierboven is bestaat uit planten die het, bij de juiste verzorging, goed doen met weinig licht/ Low-Light en zonder CO2 toevoeging.


*Vloeibare CO2 is eigenlijk een misleidende tekst. Eigenlijk zouden ze de naam moeten veranderen naar 'vloeibare koolstofbron'.

Licht:
Low light is weinig licht. Volgens Tropica valt dit in 10 tot 20 lumen per liter water. Low-light bakken kunnen ook een langere belichtingsperiode hebben (tot 12 uur)

CO2
Low light /weinig lichtbehoevende planten kunnen in principe goed overleven zonder extra CO2 toevoeging.
Maar... een koolstofbron is altijd gunstig voor een plant. Ze groeien gewoon beter en komen wat betreft kleuren toch beter tot hun recht met CO2 toevoeging. Advies is toch een 'vloeibare' koolstofbron te gebruiken. Let wel: niet/nooit overdoseren dan de adviesdosering wat op de verpakking staat aangegeven! Er zijn ook planten die niet zo goed tegen 'vloeibare CO2' kunnen*. Dat zijn bijvoorbeeld sommige mossen en vallisrenia.

Bodem:
elke bodem voldoet; als je maar zorgt dat je genoeg voeding in de bodem hebt. (aquasoil, voedingsbodem, substraat of voedingscapsules) Zand is mogelijk, maar als je beter kwaliteit planten wilt kies dan voor (fijn) grind.

Plantbemesting:
Een beetje afhankelijk van de visbezetting kleine hoeveelheden macro's. Micro's worden in principe aangevuld met een waterwissel. Zorg wel voor een compleet aanbod van voeding: zowel vanuit de bodem als vanuit de waterkolom.
Een standaard EI bemesting kan overigens totaal geen kwaad. Het is alleen niet noodzakelijk om zoveel voeding toe te voegen. Ik vindt het persoonlijk het toch erg raadzaam om elke week een waterwissel te doen van bv 25%. Je hebt te maken met organische afvalstoffen die goed onder controle gehouden moeten worden. Daarbij heb/krijg je altijd te maken met vormen van alg op de stenen en/of ramen. Dat is veel voorkomend bij low-light scapes.
Als je dan tijdens het wekelijks onderhoud de alg van de hardscape en ruiten verwijderd komt het alg vrij in het water te zweven om zich vervolgens ergens anders weer te gaan vastgroeien. Om er voor te zorgen dat de alg zich niet verder kan gaan ontwikkelen en afvalstoffen niet teveel gaan oplopen is een kleine waterwissel altijd noodzakelijk.

Let er wel dat de planten in het overzicht ook prima kunnen groeien met medium licht. Mits er genoeg voeding voorhanden is.
Er zijn zelfs soorten die het ook goed doen onder meer/veel licht.
bron:
Tropica.com
Dennerle: aquariumplanzen - Natur erleben unter Wasser
ISBN-978-3-943968-00-2
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved