The Small Planted Tank

Is 6500 Kelvin ideaal voor beplante scapes?

Er is een wijdverspreide overtuiging dat 6500K dit optimale Kelvinwaarde is voor fotosynthese. De reden hierachter is dat 6500 kelvin visueel overeenkomt met daglicht.

Maar kelvin zegt niets over het spectrum van het licht, maar geeft alleen de algemene kleurtint van het licht aan. Zo kunnen we ervaren of de kleurtint van het licht 'warm' is (lagere K-getallen) of 'koel' (hogere K-getallen). Het geeft niet aan of het licht geschikt is voor plantengroei. Want dan zal je naar de PAR waarden en spectrumcurves moeten kijken om te bepalen of het licht goed is voor gezond groeiende planten.

Hieronder ziet u de verschillende bakken die zijn gekweekt met lampen van verschillende Kelvin:
links opgekweekt met  3600 kelvin, in het midden met 4200 kelvin en recht opgekweekt met 12.000 kelvin.
Hieruit kan je al de conclusie trekken dat een bepaalde kelvin waarde niet relevant is voor mooie en gezonde plantengroei.




Websites en commerciële verlichting gebruiken Kelvin nog steeds graag als verkooppraatje - maar het is marketingtaal


Goede belichting word bepaalt door de PAR-waarde op een bepaalde diepte. Deze waarde geeft een schatting van de sterkte van het licht met betrekking tot fotosynthese. Bovendien geeft een licht met een gunstig spectrum een ​​betere visuele kleurweergave en betere pigmentatie en groeivormen. Geen van beide kan alleen worden afgeleid uit de Kelvinwaarde. Om deze 2 waarden te begrijpen, moet u de PAR-grafieken en spectrumgrafieken lezen die bij het betreffende licht horen.

6500 kelvin geeft dus een ruwe kleurtint van een lamp aan, maar heeft geen directe invloed op de vraag of het een goede lamp is voor plantengroei of niet.  Zoals hierboven vermeld, is het de spectrumverdeling van licht die de plantengroei en fotomorfogenese beïnvloedt, en je kunt de exacte spectrumverdeling van een licht niet bepalen aan de hand van de Kelvin waarde. Elke fabrikant die beweert dat 6500K beter is voor planten, is gedaan uit pure marketing.

Voor de meeste commerciële huishoudelijke lampen geldt de afspraak dat het kopen van een lamp in het bereik van 5000K - 8000K een neutrale witte kleurtint produceert, alles onder de 3000K wordt warm wit en alles boven de 10000K wordt blauwachtig. Nogmaals, dit geeft alleen de visuele tint van het licht aan en zegt niets over wat nodig is voor plantengroei. (hiervoor moet je de PAR-waarden lezen) of spectrumcurven (je moet de spectrumgrafieken lezen zoals hierboven).

Als je lampen koopt bij speciaalzaken of aquariumspecifieke armaturen, is het label op de Kelvin classificatie vaak niet eens een goede indicatie van de algemene kleurtint van het licht.  Een T5-buis kan worden gelabeld als 6500k, maar produceert bijvoorbeeld een rozeachtig licht, en een licht van 10000k is mogelijk niet blauwachtig wit maar in werkelijkheid blauw.
In deze spectrumgrafieken hieronder zien we de verdelings waarin zonlicht wordt vergeleken met standaard 6500k LED's. Het verschil is dat de spectrumverdeling enorm is, ondanks het 6500k-ratinglabel.


Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved