The Small Planted Tank

De 'low-light' scape.

Een scape of aquarium zonder overdadig licht, met een lichte water kolombemesting, zonder CO2 toevoeging en zonder grote waterwissels kan worden beschouwd als 'low light'. Het zijn in de regel onderhoudsarme bakken en veelal beplant met gemakkelijke planten.
Anubias, Bacopa, Cabomba, Cardamine, Crinum, Crypto, Echinodorus, Egiria, Hottonia, Microsorum, Lilaeopsis, Lobelia, Marsilea en Vallisneria zijn de bekenste soorten.  Daarbij een klein aantal stengelplanten zoals o.a. Rotala green, Hygrophila polysperma en Limnophila sessiflora. Er bestaat ook een mooie Eleocharis (naaldgras) die het goed doet zonder CO2 in low light: Eleocharis parvula mini pusilla.
Bucephalandra is een plantje wat erg sterk in opmars is. Er bestaan honderden variaties en zijn perfect voor een low-light.

Het is raadzaam om toch gebruik te maken van een CEC bodem. Dit kan een aquasoil zijn of bijvoorbeeld Seachem Flourite Black. Het grote voordeel hiervan is dat je bijna geen voedingstoffen aan de waterkolom hoeft te doseren.

Deze manier van aquascapen heeft als voordeel dat het allemaal rustig verloopt. Het groeit langzaam, je hebt veel meer stabiliteit in het water en het heeft veel minder onderhoud. En nog een belangrijke factor is de prijs. Ze zijn relatief veel goedkoper als de 'hightech' bakken.
Er kunnen zeer mooie resultaten behaald worden met 'low light' bakken. Je bent alleen meer beperkt in kleuren omdat de sprekende kleuren vaak voorkomen bij snelgroeiers, en dan met name de snelgroeiende stengelplanten. En die zijn in de regel weer afhankelijk van sterke belichting en hogere CO2 waarden. En dat zijn niet de eigenschappen van een Low light scape
De planten in deze Low-light categorie hebben al voldoende bij 15 tot 25 lumen per liter

Low light bakken onder de 60 liter zijn af te raden als je nog niet zoveel ervaring bezit.
Kleine bakken hebben geen tolerantiebuffer om negatieve invloeden te kunnen opvangen. Als je een verstoring opmerkt ben je bijna altijd te laat om dit te corrigeren.
Bij een high-tech scape heb je te maken met veelal snelgroeiende planten. Enige afwijking zijn al na een paar dagen zichtbaar zodat je snel kunt ingrijpen.
Bij een low tech scape heb je dit normaliter niet. Als je daar een afwijking gaat zien van je planten is een fout misschien al 3 weken eerder gemaakt omdat je bijna altijd te maken hebt met langzaam groeiende planten.

Hoe meer water je hebt des te meer 'tijd' je hebt om te kunnen ingrijpen. Daarom is het gemakkelijk om grotere bakken te houden dan kleinere. Het enige nadeel van een grote bak zijn misschien de kosten en het onderhoud. Er zijn veel verschillende meningen over bemesting. En daarbij heb je dus ook veel verschillende soorten doseringen. Omdat het verstandig is om een CEC bodem te gebruiken heb je per definitie geen grote hoeveelheden waterkolom dosering nodig.
Een beetje afhankelijk van de visbezetting kleine hoeveelheden macro's. Micro's worden in principe aangevuld met een waterwissel. Een standaard EI bemesting kan overigens totaal geen kwaad. Het is alleen niet noodzakelijk om zoveel voeding toe te voegen. In de wereld van aqua scaping is het toch erg raadzaam om elke week een waterwissel te doen van minimaal 25%. Je hebt te maken met organische afvalstoffen die goed onder controle gehouden moeten worden. Daarbij heb/krijg je altijd te maken met vormen van alg op de stenen en/of ramen. Dat is veel voorkomend bij low-light scapes.
Als je dan tijdens het wekelijks onderhoud de alg van de hardscape en ruiten verwijderd komt het alg wel vrij in het water te zweven. Om er voor te zorgen dat de alg zich niet verder kan gaan ontwikkelen is een waterwissel altijd noodzakelijk.
Gebruik wèl altijd een koolstofbron zoals Easy Carbo of Flourisch Exel. CO2 (gasvorm) in lage doseringen zou eventueel ook kunnen natuurlijk.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved