De 'high-light' scape (high energy tank)


Als je via een zoekmachine het woordje aquascape intypt en je ziet een fel gekleurde scape dan is dit bijna altijd een high-light bak. Dat is logisch om de volgende redenen: een highlight bak is veel mooier van kleur en een hightech is commercieel erg aantrekkelijk voor de verkoop omdat daar veel meer techniek voor nodig is en daardoor is de winstmarge gewoon meer voor de verkoper. Beginners zien de prachtige scapes die worden ingezonden op een internationale aquascaping contest. En bij de specificaties zie je vaak dat de technische spullen in de catagorie high-tech vallen: veel licht en veel CO2.
Daarmee word al snel de conclusie getrokken dat een high-tech de standaard is voor een mooie scape. Maar dat is geenzins het geval. Ook met minder 'geweld' kan men prachtige scapes maken.




High-light scapes geven veel werk en onderhoud en dat heeft natuurlijk allemaal te maken met de grote hoeveelheden licht die boven de bak aanwezig is.  Wekelijks snoeien is bijna meer regel dan uitzondering. Planten vragen door hun groeisnelheid veel voeding en veel CO2 dus is de kans op instabiliteit relatief groot aanwezig waardoor ook een grotere kans op alg.
Daar komt veel expertice en/of ervaring bij kijken om probleemloos te draaien, dus eigenlijk niet aan te bevelen voor beginners.

Daarom adviseer ik vaak om een stapje terug te doen en voor een middenweg te zoeken: een aquascape met beplanting uit de range 'medium plants'. Dan draai je iets rustiger, heb je veel minder werk en blijft alles veel overzichtelijker.

En dat is wellicht ook de beste tip die ik je kan meegeven: leg de lat niet te hoog voor jezelf en ga ervaring opbouwen.
Begin eenvoudig met een paar plantensoortjes en ga bekijken hoe dit zich ontwikkeld in je bak. Ga ervaring opdoen met snoeien, ga ervaring opdoen met bemesten, met CO2 toevoegen, met lichtduur en intensiteit: ga experimenteren! Want ervaring blijft de beste leermeester.
En blijf ook in ontwikkeling. Ga niet achterover zitten want ik zie erg veel voorbeelden van mensen die al 30 jaar een aquarium hebben en helemaal vastgeroest zitten in hun denk- en werkpatroon. Opzich niets mis mee, maar ze gaan helaas adviezen geven die 3 decennia geleden goed werkte maar vandaag de dag simpelweg achterhaald en vooral ingehaald zijn door betere technieken.

Bij een high-light scape krijg je trouwens niet automatisch rodere planten. Ze gaan wel verkleuren omdat de plant zich automatisch  gaat beschermen tegen teveel licht. Een andere dosering voedingsstoffen is hierbij effectiever (nitraat limitatie)