The Small Planted Tank

Welke manier van bemesten kun je gebruiken?


Ik bemerk dat er best wel onduidelijkheden bestaan welke manier van plantbemesting men wil gaan gebruiken. Daarom een klein overzichtje met verschillende benaderingen. Ik ga niet in detail beschrijven wat de voor- en nadelen zijn, dat kan je ergens anders op de site wel teruglezen.
Ik hoop dat de keuze voor welke plantenvoeding te gebruiken hiermee duidelijker word.


De volgende manieren van bemesting worden gebruikt:

A: geen gebruik maken van extra bemesting en/of de bak als gesloten systeem laten draaien. (Wallstadt methode)
B: voeding toevoegen gebaseerd op bepaalde verhoudingen of targets en dmv watertesten/observatie de benodigde voedingsstoffen aanvullen
C: gebruik maken van de Estimative Index. Dwz een overschot aan plantbemesting doseren met een wekelijkse waterwissel van 50%
D: gebruik maken van een Lean Dose benadering. Dwz zo min mogelijk plantbemesting toevoegen met een wekelijkse waterwissel van 50%

A: De Walstadmethode
Ditis een manier waarbij organische grond op/in de bodem van de bak wordt geplaatst en afgedekt word met een grind- (of zand)laag. Zodra de planten zijn toegevoegd, hebben de plantenwortels toegang tot de voedingsrijke grond waar ze hun voedingsstoffen kunnen opnemen. Een stabiel systeem heeft een zeer sterk bacteriele cultuur en recyceld effectief vis uitwerpselen en plantmateriaal wat aan het vergaan is. Daarmee is het mogelijk om probleemloos te draaien zonder extra toevoeging van plantbemesting en zonder waterwissels. Hierbij kan je spreken van een bijna gesloten zelfstandig systeem.
B: watertesten/observatie
Dit word gedaan door watertesten voor de elementen nitraat, fosfaat, kalium en ijzer. Dit zijn de belangrijkste voor plantengroei. Eventueel aangevuld met Mg en Ca. Na verloop ga je bemerken dat je bak een bepaald verbruik heeft. En dat je dus weet wat je bv wekelijks moet doseren aan bemesting. Als je genoeg ervaring hebt is de observatie van de planten erg nuttig omdat die je vertellen waaraan ze eventueel een behoefte aan hebben. Dan kun je na het testen van je waarden bekijken wat je eventueel moet gaan aanvullen. Dit is de meest gebruikte manier van plantbemesting onder aquariumhouders

C: Estimative Index
Deze manier van bemesten zorgt ervoor dat je planten nooit een tekort aan voeding hebben in de waterkolom. Aangezien planten gewoon het beste groeien met zowel een bodem- als waterkolombemesting moet de bodem voorzien zijn van genoeg voeding. Anders blijft het een lastige klus om planten gezond en vitaal te houden.
Een erg succesvolle methode waarbij planten erg hard kunnen groeien door de hoeveelheid beschikbare voeding. Zowel met als zonder CO2 toevoeging (gasvorm).  Er is alleen 1 verplichting: de wekelijkse waterwissels van 50%

Hobbyisten die al wat langer meedraaien denken wellicht: de belichting bepaald toch de groeisnelheid?
Nee, zo zwart/wit is het allemaal niet. Als je 2 dezelfde bakken hebt (met dezelfde techniek, bodem, licht e.d) en in bak A gebruik je een lean dose bemesting en in bak B de EI ga je zien dat de planten in bak B gewoon veel sneller groeien dan in bak A.
Licht is geen vast gegeven, ook al denken veel mensen daar anders over.
D: Lean Dose
Deze manier van bemesten zorgt ervoor dat je planten precies genoeg voeding hebben in de waterkolom. Primair blijft de voeding die zich in de bodem bevind. Er worden hele kleine hoeveelheden voeding aan het water toegevoegd. Groot voordeel is de langzamere groei, ook onder veel licht.  Ook bij deze manier van bemesting is een wekelijkse waterwissel van minimaal 30% meer een vereiste dan een pré.
Maar nogmaal benadrukken:  een lean-dose gebruik je alleen als de belangrijkste bron van voeding vanuit de bodem komt! Zoals bijvoorbeeld een aquasoil. Het is de meest gebruikte manier van plantbemesting onder aquascapers.
Dan bestaat er ook nog de term AIO (all in one) bemesting
Hierbij zit alle benodigde bemesting in 1 fles, dus zowel de macro als de micro voedingsstoffen. Normaal is dit niet vanzelfsprekend omdat bepaalde voedingselementen met elkaar kunnen gaan reageren waardoor de werking snel achteruit kan gaan. Maar door het gebruiken van bijvoorbeeld conserveringsmiddelen zoals onder andere E300 ascorbinezuur (E300), azijn en Kaliumsorbaat (E202) blijven die reacties uit.

Er bestaan meerdere varianten AIO.
Je heb een AIO die dezelfde hoeveelheid voeding in het water brengt als de EI en je hebt een AIO die bijna dezelfde hoeveelheid voeding in het water brengt als een standaard Lean-dose bemesting. Daarnaast zijn de verhoudingen voedingsstoffen van de commerciële producten onderling erg verschillend. Bestudeer dus goed wat er op de verpakking staat om een indruk te krijgen wat je toevoegt.
Voordeel is het gebruikers gemak. Nadeel is de hoge prijs per fles en je zit vast aan bepaalde waardes. Met andere woorden: je kunt niet per element bijsturen als de planten daarom vragen.  Maar gelukkig kan je zelf ook al deze plantbemesting naar wens zelf samenstellen.

Bemesting zelf samenstellen met poeders heeft daarom de voorkeur: het is stukken goedkoper, je bepaald zelf wat je bemestingsstrategie gaat worden, je kunt per voedingsstof bepalen wat je in het water krijgt, je kunt kiezen voor lean-dose, EI of iets daar tussen in.

En tot slot:
Hoe harder/alkalischer het water, hoe meer de planten wortelvoeding moeten krijgen in plaats van waterkolomvoeding
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved