The Small Planted Tank

Voedingsstoffen uit het kraanwater?

Als je het waterrapport van je water leverancier  bekijkt zie je dat er voedingsstoffen aanwezig zijn die je planten kunnen gebruiken.
Het zijn geen grote hoeveelheden, maar Magnesium en Nitraat zijn  meestal in voldoende hoeveelheid aanwezig om een eenvoudig plantenbestand met weinig licht  van voedingsstoffen te voorzien. Daar is niet zoveel extra voeding nodig.
Kraanwater bevat ook sporenelementen (micro's) zoals sulfaat, calcium, magnesium, allumilium, ammonium en ijzer.  Het ligt aan de geografische ligging wat de hoeveelheden zijn en die hoeveelheden kunnen periodiek fluctueren in hoeveelheden.
Daarom is het soms verstandig om eens een waterraport te bekijken als je met idee rondloopt om zelf met poeders aan de slag te gaan om de eigen bemesting te maken.

Er is bijvoorbeeld bijna altijd Nitraat aanwezig. Uit sommige leidingen komt slecht 2 ppm. In andere provincies kan je waarden wel oplopen tot b.v. 15 ppm. Voordeel hiervan is dat je in principe minder aan je bak hoeft toe te voegen. Nadeel kan zijn als je zelf je bemestingtargets wil nastreven.

Want oplettende hobyisten plaatsen direct de link met een lean-dose bemesting. Er zij namelijk gebieden waar zomaar 10ppm nitraat in het leidingwater zit. En als je dan maar 5 ppm in je water wilt hebben is een mengsel van osmosewater/ leidingwater een vereiste. Met die nitraat word eigenlijk nooit goed rekenening gehouden en word door veel mensen nogal eens vergeten in hun berekeningen als er veel van in het leidingwater bevind.

Is dat dan zo erg?
Meestal niet, soms wel.

Als je gebruikt maakt van de EI en je werkt met poeders voeg je gemiddeld toe aan je water: 22 ppm Nitraat, 2 ppm Fosfaat en 22ppm Kalium.  Als je dan het water gaat testen op bv nitraat, en je ververst met kraanwater, kom je dus duidelijk boven die 22 ppm NO3. Maar dat is niet schadelijk voor de plant, ook niet voor de bewoners. Pas als het boven de 50ppm gaat uitkomen word het zorgelijk.

Het heeft dus meer nadelen bij een lean-dose bemesting dan met een rich-dose bemesting zoals de EI.
Lean-dose bemesting, zowel de commerciele als de zelfgemaakte oplossingen, werken in pricipe het gemakkelijkste in combinatie met osmosewater. Of je moet goed rekening houden met water er zich in het verversingswater bevind.

De aangegeven targets bemesting is niet zo belangrijk als men/ ik soms doet voorkomen.

Je hebt namelijk altijd te maken met de (minerale) samenstelling van je verversingswater. Behalve als je met 100% osmose werkt. Je krijgt altijd variatie aan wat er aan voedingsstoffen in je bak als je met leidingwater werkt. Ongeacht welke bemestingsstrategie je gebruikt.
Lean, Rich of EI: waarden gaan altijd fluctueren. Dit omdat je te maken hebt met veel variabelen:

- verbruik van de planten, maar in mindere mate ook het verbruik van de bioload en bacterien
- ophoping van voedingsstoffen
- en het belangrijkste: het nutrientsgehalte van je verversingswater

Je kunt wel een bepaalde target gebruiken maar in de praktijk blijkt dit gewoon lastig.
Een bemestingstarget in lean-dose bemesting is een richtlijn en het maakt feitelijk niet uit of je 3ppm NO3 gebruikt of 10ppm. Zolang er maar genoeg is voor de planten. Dat is ook de reden dat alle commerciele voedingsproducenten allemaal verschillende targerts in de NPK hanteren. En met elke commerciele voeding kan je prima resultaten behalen.
Beste is om naar de kleur van je planten te kijken, bijvoorbeeld met behulp van de 'duckweed index' Dit omdat de bladkleur van dit drijfplantje  een goede indicatie geeft van hoeveel nitraat er zich in het water bevind.

Houd er rekening mee dat de parameters veranderen als gevolg van temperatuur (seizoensvariaties), hoe het waterbedrijf het water behandelt. En hoeveel, hoevaak en in welke hoeveelheid je het water ververst met leidingwater. Dit is bepalend voor de uiteindelijke aantal hoeveelheid voedingsstoffen wat zich in je bak bevind.
Daarom is een vastgestelde target ook niet in steen gegraveerd. Net zo min een bepaalde bemestingsstrategie de 'beste' zou zijn.

En als je zelf je bemesting maakt dan hoeft het niet op de ppm nauwkeurig te zijn. Maar de bekende en in omloop beschreven targets zijn een prima uitgangspunt als je zelf  je bemesting gaat maken mbv bemestingszouten. Als je het maar een beetje in verhoudingen gebruikt.
Het is een feit dat planten ongeveer 10x de hoeveelheid stikstof en kalium nodig hebben in vergelijking met fosfaat en 3x keer meer fosfaat dan alle andere elementen die nodig zijn voor de plant. Dit gegeven is dan ook een goed startpunt voor het samenstellen van je eigen bemesting.

En nog een belangrijke factor bij het zelf monitoren van het gehalte aan voedingsstoffen:
we kunnen nooit exact weten hoeveel van een bepaalde voedingsstof een plant nodig heeft of heeft verbruikt of zich in het water bevind.
Simpelweg omdat onze testkitjes niet proffesioneel genoeg zijn om daar excact betrouwbare waarden over te geven. Het is en blijft altijd een indicatie. En van alle testen die we gebruiken is nitraat het meest complexe en de testresultaten zijn veelal niet correct met onze testjes.

gedeeltelijke bron: Ukaps,  greenAqua
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved