The Small Planted Tank

Berekening met behulp van een voedingscalculator

Dan denk misschien: nou Corné, het is allemaal wel leuk die voorbeelden maar ik snap er nog steeds helemaal niks van. Ik weet nog steeds niet hoe ik bijvoorbeeld 20 ppm nitraat in mijn water moet krijgen.
Dat kan ik mezelf wel een beetje voorstellen omdat dit best complexe materie is. Maar gelukkig bestaan er speciale calculator die dat allemaal voor ons uitrekenen. Dus hierbij een Jip en Janneke voorbeeld en we maken in dit geval gebruik van de calculator van de website rotalabutterfly.com:

- je gaat naar rotalabutterfly.com en klik op de
Nutrient Dosing Calculator
- even de Taal instellen en het aantal liters van je bak in Liters (niet in Gallon) Als voorbeeld nemen we 50 liter
- en aanvinken dat je zelf gaat mengen dus
DIY (afkorting van Do It Yourself)

- dan selecteer je uit de lijst de
Compound (voedingsstof) KNO3. Dit is kaliumnitraat en dat geeft de nitraat (maar ook kalium)
- kies dan voor de optie:
een oplossing. Want we gaan de poeder oplossen in 500ml gedistilleerd lauwwarm water
- dan de
container grootte: dit is de inhoud van je doseerfles, in dit geval 500ml
- vervolgens ga je invullen
hoeveel ml je wilt gaan doseren uit die 500ml fles. Bijvoorbeeld 10ml per dosering

- dan ga je kiezen voor 'wat' je het gaat berekenen: hierbij kies je:
een dosis om een doel te bereiken

- vervolgens vul je in wat je
gewenste doel Nitraat (NO3) is: en dat is in dit geval 20ppm
- de calculator staat al ingesteld op Automatisch, dus hij zal alles netjes afronden
- Nu klik je op
berekenen

Als je dan op Berekenen heb geklikt dan zie je de volgende tekst:

Om je doel te bereiken van 20ppm NO3 moet je 81.53 gram (equivalent to 3 tbsp + 2 tsp + 1/2 tsp + 1/4 tsp + 1/8 tsp + 1/16 tsp + 1/32 tsp + 1/64 tsp ) KNO3 toevoegen aan je 500mL doseerfles. Voeg 10mL van deze oplossing toe aan jouw 50L aquarium.  Dit geeft:

NO3 - 20
N - 4.52
K - 12.61

De vermelding equivalent is omdat je te maken hebt met een omzetting van Amerikaanse maten naar Europese maten en deze werken met tsp (teaspoon = theelepel) en tbsp (table spoon = eetlepel)

Het lijkt dat je naast de NO3 (nitraat) ook nog 4.52 N toevoegt.
Met die N (stikstof) hoef je eigenlijk geen rekening te houden: het is namelijk het gewicht van het stikstofmolecuul) Het gaat om de waarde NO3.

Je moet kijken naar de NO3 en niet naar de verbinding zoals K van de KNO3, of Ca van de CaNo3 of de N van NH4NO3, Je kijkt naar de waarde die je wilt gebruiken: dus de NO3, de PO4 of de K.

Let wel dat je met sommige bemestingszouten ook andere stoffen toevoegd die bijvoorbeeld de hardheid van je water beinvloeden, of extra kalium of stikstof toevoegen.
Wees extra voorzichtig met uruem en ammoniumverbindingen. Die kunnen erg veel schade geven aan zowel planten als bewoners!
Als je vervolgens een berekening wilt gaan maken voor je kalium, en je wilt ook 20 ppm ervan in het water hebben, dan moet je wel rekening houden dat er met bovenstaand voorbeeld ook al Kalium word toegevoegd!  (12.61ppm) Dan zal je dus nog maar 7.39 ppm kalium nodig hebben om aan die gewenste 20ppm te komen. Je hebt namelijk KNO3 gebruikt (Kaliumnitraat) en dat bestaat uit een gedeelte kalium en een gedeelte nitraat. En om het nog wat ingewikkelder te maken: heb je al eens onderzocht wat de waarden van je verversingswater zijn? Leidingwater bevat namelijk ook NO3 (en PO4 en K en Mg en Ca)...

Zo kan je dus zelf je oplossingen maken voor elke voedingsstof die je wilt gebruiken. Houdt wel alle micro- gescheiden van de macrovoedingsstoffen. Ikzelf maak bijvoorbeeld gebruik van 3 flessen van 500ml:

- een fles met Nitraat en Fosfaat
- een fles voor de Kalium
- en een fles met micro voedingsstoffen, simpelweg omdat je deze niet kan oplossen tezamen met macro's in 1 dezelfde fles.

Sommige scapers hebben genoeg met 2 flessen, andere gebruiken soms wel 5 verschillende flessen. Het is persoonlijk hoeveel controle je wilt hebben over het voedingsregime. Maar de allermakkelijkste manier is de Estimative Index omdat je dan maar 2 flessen nodig hebt.
Het gebruik van meerdere flessen worden alleen gebruikt door ervaren scapers die exact weten wat hun scape nodig heeft tijdens de opstart en wat deze aan voeding nodig heeft als de bak is volgroeit. Maar zo'n calculator is een erg handig hulpmiddel.
Zo kun je bijvoorbeeld ook precies zien wat je aan het water toevoegt als je 'commerciele' voedingsstoffen gebruikt. Verder heeft deze pagina ook een handige rekenmodel voor CO2, voedingsopbouw en belichting.

Er zijn ook mensen die maar 1 fles gebruiken: de All In One.
Er zijn mensen die daar tevreden zijn. Er zijn ook mensen die daar absoluut niet tevreden over zijn. Ik behoor tot de laatste groep.
Als je een beetje serieus met aquascapen bezig bent kies je niet voor een AIO. Ikzelf heb nog nooit een mooi gekleurde aquascape gezien, zoals in een Brasilian Stijl, die opgekweekt is met een AIO.
Een scape met alleen groene planten gaat in de regel wel lukken, maar ik heb nog nooit een kleurrijke bak gezien met zo'n manier van bemesten. Daarbij kan je nooit bijsturen naar bepaalde targets en ga je nooit superrode planten krijgen. Dus mijn mening over een AIO: leuk voor een aquarium of een scape met simpele eenvoudig groene planten. Wil je een mooi kleurrijke scape met veel tinten in rood, roze en oranje dan heb je toch wel wat anders nodig.

Er zijn nog veel meer soorten voedingscalculator in omloop. Momenteel is er een prachtig Excel te vinden die echt alles voor je uitrekent.
Te vinden op UKAPS:  IFC Aquarium Fertilizer Calculator
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved