Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
                                            *** De 5 belangrijkste basisregels bij modern aquascaping ***

1) Gebruik geschikte belichting voor je scape. Te veel en je krijgt algen. Te weinig en de planten gaan het niet goed doen. Het lichtniveau moet in verhouding staan met de juiste hoeveelheid CO2, de voedingsstoffen, circulatie en waterwaarden.

                                           Meer licht = meer energie = meer groei = meer werk= meer kans op onbalans

2) Geef de planten regelmatig en voldoende voeding. Geeft ook een compleet aanbod van alle voedingsstoffen. Wees niet bang voor teveel nitraten en fosfaten. Hoe meer licht, hoe meer voedingsstoffen je nodig hebt. Overdosering is ideaal omdat de planten de voedingsstoffen zullen gebruiken voordat algen dat kunnen. Te weing voeding is slecht omdat de plant zal verhongeren en algen zal veroorzaken. Investeer in een goed substraat. Voor planten zijn aqua soils het beste.

3) Water circulatie. Zorg voor voldoende circulatie in het aquarium. Dit is met name van belang bij het injecteren van CO2 en om tapijtjes van bodemplanten te kweken. Goede doorstroming helpt 'dead-spots' en algen te voorkomen. Mechanische filtratie is ideaal voor het handhaven van de helderheid van het water. Biologische is minder belangrijk, omdat de planten het meeste hiervan doen. Chemische filtratie word alleen gedaan in aquaria met vissen, met een aquascape doe je dat nooit!

4) Planten. Koop de gezondste die je kunt vinden en koop genoeg voor een nieuwe set-up. Zorg ervoor dat ze geschikt zijn voor uw aquascape in termen van eisen (licht, Co2 en voeding) en de uiteindelijke grootte. Overweeg in-vitro gekweekte planten. Ze zijn ideaal omdat je zoveel kleine planten krijgt. Ze zijn vrij van algen, slakken en pesticiden.

5) De belangrijkste reden waarom de meeste mensen algen krijgen, is gebrek aan voldoende onderhoud. Voorkomen is beter dan genezen. Maak elke week tijd vrij voor het onderhoud van uw aquarium. Leer genieten van dit proces en wees trots op het resultaat en het werk.

Probeer, zoveel mogelijk, alle randen van je bak te verbergen. Dus alle, behalve de randen aan de voorkant natuurlijk :-)  Een zichtbare rand van bijvoorbeeld de achterkant, trekt direct de aandacht en leid af van de scape opzich. Behalve als je bv een Iwagumi maakt oid.

Wil je gaan voor een echte 'wedstrijdbak': bouw de hardscape de ogen van de camera..! Dus een camera aansluiten op een PC/Laptop en tijdens het positioneren van de hardscape via het beeldscherm beoordelen of het visueel correct is.

Planten en hardscape zijn natuurlijk de belangrijkste items in een scape. Maar het gebruik van schaduw word erg vaak vergeten en onderschat

Maak gebruik van 1 focalpoint, niet meer en probeer altijd te werken in 'layers' (van bovenaf gezien)

Kleine vissen zorgen er voor dat je bak visueel groter lijkt, grote vissen zorgen er juist weer voor dat je bak kleiner lijkt.

Bij nano bakjes is het slim om de slope tot halverwege de hoogte van de bak op te laten lopen. Dan krijg je een goede verhouding in schaal en diepte van het bakje.

Je kunt planten een enorme CO2 boost geven om in de morgen (voordat het licht aangaat) een fikse waterwissel te geven en ze daardoor even boven water te brengen.
edit: dit is eigenlijk niet relevant. De plant neemt alleen CO2 op in relatie tot de aanwezigheid/ afwezigheid van het enzym Rubrisco.

Maak niet de fout om een paar dagen zonder CO2 te komen te zitten als je veel licht gebruikt. Als je planten gewent zijn aan bv 30ppm CO2 en ze krijgen van de ene op de andere dag geen CO2 meer omdat je fles plotseling is het wel de bedoeling dat je 'a la minuut' de fles verwisselt. Anders is dat het begin van veel serieuze problemen in je bak zoals alg en planten waarvan de kwaliteit snel achteruit gaan. Vaak heeft de scape al zodanig veel schade opgelopen dat het erg veel tijd en inspanning gaat kosten om het weer te herstellen.

Witte wormpjes op het glas zijn vaak planaria. Deze kan je eenvoudig bestrijden door Flubonol te gebruiken:
1 gram droge stof mengen met 0,1 liter water en dit goed mengen. Hierna heeft u een stemoplossing van 100 milliliter.
10 milliliter is geschikt voor 500 liter aquariumwater.  1 Milliliter is dus geschikt voor 5 liter aquariumwater

Als er ruimte voor is: gebruik  een skimmer! Dit geeft 3 grote voordelen:
1) je hebt extra stroming 
2) je hebt geen (zichtbare) kaamlaag 
3) je voegt goede hoeveelheden zuurstof toe
4) toch ook een nadeel: een werkende skimmer verdrijft enorm snel de CO2 uit je bak

Een biofilm is eigenlijk een teken dat je bak het gewoon goed doet.

Niet meer dan >10cm hoogte aquasoil gebruiken.

De 1e valkuil waar beginners in trappen is teveel licht. De 2e valkuil is onstabiele CO2 en de 3e valkuil: alle plantproblemen zijn een tekort...

In de opstartfase is zuurstof toevoegen in de nacht een goede manier om de bacteriecultuur te helpen ontwikkelen.

De inlaat van je filter moet op of net boven de soil staan, liefst op het diepste punt van je scape. Zo neemt ie het meeste vuil mee.

Als je last hebt van kleine zwarte torretjes ( mosselkreeftjes - 0.5mm) dan zijn Rasbora galaxy een goede oplossing. Het zijn enorme jagers en zullen alle beestjes binnen afzienbare tijd opeten.

Als er weinig ruimte is om de binnenkant van het raamwerk schoon te maken zou je altijd een platte spatel kunnen nemen waarop je een zelfklevend stukje 'meubelvilt' zou kunnen plakken. Gebruik in iedergeval nooit zo'n lompe magetische algenverwijderaar. Dit geeft altijd beschadigingen als er een zand- of steenkorreltje tussen komt.

Een zakje Purigen of Blue Life Clear FX Planted in het filter zorgt voor extra helder water.

Het is een fabeltje dat je met een bruissteentje zuurstof in het water kan krijgen. Dat is gewoonweg niet het geval.

Als je NO2 in het water meet en géén NO3 is het tijd voor en ander watertestsetje...

Het gebruiken van water uit een stabiele gezonde bak verkort NIET de indraai periode van een nieuw aquarium. Dit is absoluut verkeerd, omdat de benodigde nitrificerende bacteriën die organisch afval in het water afbreken, substraat gebonden zijn.
Ze leven alleen in de bodem, op decoratieve materialen, planten en in de filtermedia. Overal, behalve in de waterkolom.

Wist je dat: een plant kan in 30 minuten alle benodigde/ beschikbare PO4 opnemen

Wist je dat: de 1e targets bij de ontwikkeling van de EI waren bepaald op NPK:20/5/30

En tot slot: bij het hulp vragen naar problemen/ oplossingen:
maak niet de fout om net zolang een vraag te stellen tot je het antwoord tegenkomt wat je graag wilt horen...

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved