The Small Planted Tank

Het plantplan

Ik schreef al in het hoofstuk over de opbouw van de scape, dat je inspiratie kunt opdoen op diverse websites van aquascapingscontests. Daarin bevinden zich ook vaak de plattegrond/ layout van de scape met bijhorende plantenlijst.
Dat is erg gemakkelijk omdat je dan een pefect voorbeeld hebt hoe of de planten eruit gaan zien. Op de website van Tropica staan ook veel erg mooie voorbeelden. Netjes gerangschikt naar moeilijkheidsgraad en bakvolume.
En zo hebben veel aquariummerken een informatiepagina waar je inspiratie kunt opdoen.
Als eenmaal de hardscape klaar is maak ik er van bovenaf een foto van en maak vervolgens op de PC een plattegrond van de scape. Ik werk met kleuren om de planten te onderscheiden en zo bepaal ik de positie van de planten. Zo kan ik ook een redelijk nauwkeurige inschattting maken hoeveel planten ik moet gaan aanschaffen.

Een richtlijn is dat 1 potje/bosje stengelplanten ongeveer een oppervlak van 1 koffiekopje vult. Een cupje met In Vitro planten kan zo maar een oppervlak van 1 ontbijtbord vullen. Een portie planten voor op hout te binden kan verdeeld worden in 1-3 porties. Het is zelfs mogelijk om met 1 bakje In-vitro een gehele scape (60x45x30cm) te bedekken met Micranthemum sp. "Monte Carlo"  LINK


Contrast
Er zijn een aantal richtlijnen die je moet gebruiken. Breng bijvoorbeeld contrast aan tussen plantengroepen in de bladkleur (rode planten naast groene planten, en donkere naast lichte), grootbladerige planten naast kleinbladerige, planten met ronde bladeren naast planten met puntige bladeren enz.
Plaats planten met dezelfde bladvorm niet naast elkaar en gebruik niet meer dan 1 plantensoort per 10cm voorruit. (60cm = 6 soorten, 100cm =10 soorten) Maar het is, en het blijft een richtlijn. Uiteindelijk moet jij het mooi vinden.

bron: ADA brochere
Je kunt ook gebruik maken van een kleurenwiel. Op het kleurenwiel heeft iedere kleur een complementaire kleur aan de andere kant van het wiel. Beide kleuren geven een contrast, maar vullen elkaar ook aan. Ze harmoniëren. De kunst is om een rustgevend, harmoniërend effect te creëren. Dus niet even veel van elke kleur, maar een vleugje van de ene bij de andere of omgekeerd. Door in een overwegend groene scape rode of roze accenten aan te brengen creëer je een rustgevend, harmoniërend effect.
Dit is  voor aquascaping enorm belangrijk om de juiste kleuren op de juiste plaats te krijgen. Om met planten diepte te creëren plaats je bijvoorbeeld donkere kleuren in de regel achterin, lichte kleuren juist voor in de scape.

Hiernaast een afbeelding waarin je gemakkelijk het soort plant kunt vinden die je goed met elkaar kan combineren Zowel de kleur, de naam van de plant als afmeting van het blad zijn weergegeven.
Afbeelding kan je HIER bekijken
Niet alle planten kunnen bij elkaar.
Je kunt planten globaal onderscheiden in groeisnelheid, CO2 behoefte en lichtbehoefte.
Als je naast een stengelplant, die erg veel licht en CO2 nodig heeft, een langzaamgroeiende schaduwplant neerzet, gaat 1 van de 2 het niet redden. Daarom moet je slim je planten uitzoeken gebaseerd op de belichting en de hoeveelheid CO2 van je bak.
Er zijn meerdere database te vinden waar je licht, voeding en CO2 behoefte van de planten kunt controleren. En planten die niet zoveel licht nodig hebben kun je natuurlijk ook in de schaduw van een andere plant zetten...

Een groot voordeel is dat we geen biotoop namaken... dus je kan elke plant gebruiken die er beschikbaar is. We hoeven dus geen rekening te houden met de oorsprong van de plant. Als eenmaal de plantensoorten bekend zijn en de plaats waar ze komen in de scape kunnen ze worden besteld. Maar zorg wel dat je hardscape klaar is..!
Pas als deze klaar is kun je de planten bestellen. Ikzelf koop altijd de plantjes via internet die ik na 2 a 3 dagen in huis heb. Er zijn een aantal goede gespecialiseerde webwinkels te vinden met een zeer uitgebreid sortiment. Bestellen is eenvoudig en planten worden goed beschermt, soms zelf met een heat-pack als het te koud is, afgelevert.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved