Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Onderhoud.

Houdt je bak schoon! Zorg dat je de tijd neemt, en vrijmaakt om aan je scape te werken. Doe dat op een vaste dag en het liefst net voordat  je een waterwissel uitvoert. Er zijn trouwens redelijk wat scapers die 2 tot 3x per week een waterwissel uitvoeren. Daarmee behouden ze vers water in de bak met de kans op een eventuele alg word hiermee sterk vermindert. Zeker als ze veel bewoners in de scape hebben.
Onderhoud is niet alleen het schoonmaken van je stenen of de ruiten.
Ook je filterslangen, je diffuser, de kalkaanslag en filter dienen regelmatig schoongemaakt te worden. Ja ook je filter, ondanks alle verhalen die je overal leest dat dit niet tevaak mag gebeuren. Als er onderin een filter een laag drap zit ben je gewoon veels te laat geweest met onderhoud.

Bodem moet je niet TE goed schoonmaken en dat geld zeker als je volgens de ADA manier werkt. Vuil wat je niet ahevelt en tussen de korrels van het soil door gaat, wordt afgebroken door de micro-organismen en dient dan weer als voeding bij de wortels.
Maak elke 2 weken je diffuser schoon. Doe je dit niet dan word de keramische schijf groen van de alg en de bellen worden groter van diameter! Hiermee vermindert de werking en de effectiviteit. Het mooiste is als je een 2e exemplaar op voorraad hebt liggen zodat je deze direct kan verwisselen.
De diffuser plaats je een paar dagen in een oplossing van 25% bleekmiddel en 75% (RO) water. Laat hem daarna nog een dag extra in RO water staan om eventueel resten van bleekmiddel los weken om hem tot slot goed af te spoelen. Overnieuw voorweken hoeft nu natuurlijk niet, dat doe je alleen bij nieuw aan te sluiten modellen of als het keramische gedeelte is uitgedroogd. Ga het trouwens ook niet afborstelen! Daarmee beschadig je het keramiek.
Gebruik je een inline difusser dan hoef je dit minder vaak te doen. Misschien 1x per 3 maanden. Sommige mensen plaatsen de inline difusser op de inlaat slang van het filter. Logica daarachter is dat de CO2 in het filter beter word opgelost.
In mijn optiek kan je beter een meter extra filterslang op de uitlaat zetten, dan heb je hetzelfde (verwaarloosbare) effect. Een ander nadeel is dat er vuil water door de diffuser gaat waardoor deze eerder schoongemaakt moet worden. Als er een biofilm om de keramische cilinder aanwezig is ben je veels te laat met schoonmaken geweest.

Een bellenteller met water vullen kan je doen met een spuitje, via het terugslagventiel. Of via een pipetje. Je kunt deze ook gewoon onder water houden als daar de ruimte voor is.

Glaswerk, zoals de inlaat en uitstroom (lilypipe) gaat op ten duur bruin uitslaan. Een 'spring washer' of slangborstel is een must om de binnenkant goed schoon te krijgen. Deze zijn te verkrijgen in verschillende maten en lengtes.
Maak ook elke week de ruiten schoon, en niet alleen de voorkant: alle 4.  Ook al is er niets te zien toch altijd een doekje erover heen.

Stenen kun je schoonmaken met een tandenborsteltje of als het heel hardnekkig is een metalen borstel. Probeer het vuil er direct mee uit te zuigen als dat mogelijk is. Je kunt neerslag van vuil op planten eventueel schoonmaken met een zacht kwastje.

Elke maand je witte fiterwatten uitspoelen of vervangen. Als dan je dan nog steeds last heb van minder flow vanuit de filter is het de hoogste tijd om alles schoon te maken. Het biomateriaal zoals groffe sponsen kan je gewoon rustig afspoelen in een emmer water wat je net uit je bak hebt gehaald na een waterwissel.
Dat hiermee als je bacteriën weggespoeld zouden worden is nihil. In je filter zijn ze ook onderhevig aan veel stroming


Zoals eerder al beschreven is de meest economische manier om onderhoud uit te voeren net voordat je een waterwissel gaat doen. Het liefst aan het einde van de belichtingsperiode,  ruim voordat je lichten uitgaan.

In het kader van CO2 schommelingen is een waterwissel is 'not done' als de plant aan het assimileren is  Dat doe je òf voordat de CO2 aangaat òf als de planten klaar zijn met assimileren. Als je dit niet goed kan inschatten doe je de waterwissel een uur voordat het licht uitgaat -als dus de CO2 aanvoer is gestopt- (want dat is feitelijk het gebruikelijke tijdstip dat je CO2 aanvoer stopt)


Voor een waterwissel gebruik ikzelf gebruik een syphon. Daarmee 'wapper' ik boven de bodem (of mos) zodat er vuil omhoog gaat komen. Het opgezogen vuile water vang ik op in een emmer die ik heb gemarkeerd op het aantal liter wat ik uit de bak moet halen.
Zo'n  markering in een emmer is ook erg handig als ik het verse leidingwater moet gaan mengen met 50% osmose water. Ikzelf gebruik namelijk 50% osmosewater zodat ik langer mijn soil kan gebruiken en ik iets eerder op de beoogde CO2 waarden ben.
De waterwissel bij EI is standaard 50%. Soms word er de  helft van de aanbevolen hoeveelheid voeding gegeven met als reden maar 25% te hoeven verversen. Een waterwissel bij de ADA manier is eigenlijk altijd rond de 25%.
Als je volgens de ADA manier voeding geeft moet je de bodem eigenlijk niet TE schoon houden dmv afzuiging. Vuil wat je niet afhevelt en tussen de korrels van het soil door gaat, wordt afgebroken door de micro-organismen en dient dan weer als voeding bij de wortels. Geef je voeding volgens de EI dan heeft dat niet zoveel nut omdat er altijd een overschot is aan NO3 voor de planten.

Hier rechts belangrijk gereedschap om te gebruiken. Een ruitschraper die ook heel goed gebruikt kan worden om de bodem  glad te strijken. Pincetten, zowel een rechte als met een kromme bek.
Hetzelfde geld voor schaartjes. Het kunststof item is een verzamelrekje voor je gereedschap wat je aan de rand van je scape kunt hangen.


Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved