Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Er zijn globaal 3 manieren van een drystart:
een drystart met mossen en een drystart speciaal om een tapijtje te kweken en een drystart met reguliere planten.

Een mooi tapijtje voorgrondplantjes met de Dry start

Een super eenvoudige methode om een nieuwe bak te beginnen zonder enige vorm van algen of andere eventuele problemen.
Met deze methode kunt u mooi veldje voorgondplantjes in de tank perfect opkweken in de opstartfase. Deze fase is misschien wel  de moeilijkste fase om een mooie bak te krijgen.
Je kunt vele soorten bodembedekkers gebruiken, zoals Hemianthus Callitrichoides, Micranthemum Monte Carlo, Glossostigma elatinoides, Eleocharis enz. of bijna elke moeilijk groeiende voorgrond plant. Ideaal geschikt hiervoor zijn de in-vitro planten. Van deze planten ben je zeker dat ze in hun emersde vorm zijn (bovenwater vorm).
De meest aquariumplanten worden boven het water gekweekt. Het is daarom belangrijk te weten dat je ook daadwerkelijk zulke planten koopt. Het enige wat je hoeft te doen is een scape maken, de planten te poten, zorgen dat de soil nat is en vervolgens de tank geheel afdekken met transparante folie. Deze methode is bekender onder de naam 'dry-start'.
Na 4-8 weken zijn de planten goed doorworteld en er zit wellicht al aardige groei in. Op dat moment kun je het water volledig toevoegen.


Stengeltjes van bijvoorbeeld Micranthemum Monte Carlo gewoon plat op de soil plaatsen en een 3 weken later kan de bak worden gevuld met water.
Omdat je in de 1e fase geen water hebt toevoegt heb je geen last van algen, geen waterwissels elke 2 tot 4 dagen etc, geen NH4 piek, geen vissen die je planten ontwortelen.  En daarbij is de bak ook volledig gerijpt op het moment dat je het water toevoegd. Met een normale start zijn de 1e 2 maanden cruciaal. En in deze periode is de bak op zijn kwetsbaarst. Vandaar dat we in deze fase ook altijd de meeste problemen hebben. Een droogstart voorkomt dit allemaal!

Het enigste wat je hoeft te doen is elke dag het folie er iets vanaf halen om de planten te benevelen en een verse dosis CO2 binnen te laten. Op het moment dat de bak gaat worden afgevuld kunnen er altijd nog stengelplanten worden toegevoegd.

Ikzelf maak zo altijd mijn perfect ingegroeide tapijtje van Micranthemum Monte Carlo. Gewoon een kwestie van een laag aqua soil, afvullen tot net onder de soil, plantjes erin en af en toe benevelen. Na 5 weken was het perfect! Met Hemianthus callitrichoides duurt het wel wat langer omdat het plantje simpelweg gewoon langzamer groeit.
Geen gehannes met dosering van voedingsstoffen, geen CO2 kwesties, geen ontworteling, helemaal niets. Eenvoudiger kan het niet.

De bacteriën zijn na ongeveer 3 weken goed ontwikkeld. Dus de NH4 is nu omgezet tot NO3 en heeft nu tal van bacteriën om deze laag te houden. Dat is ook de reden dat een week na het afvullen de bewoners erin kan plaatsen; vissen of garnalen.
Deze methode maakt het leven van een aquascaper veel gemakkelijker en met een beetje geduld ziet de tank er erg mooi uit  met vrijwel geen werk. En de kans op succes komt in de buurt van 100%.
Ik denk niet dat er geen andere methoden zijn die zelf in de buurt kunnen komen zoals deze manier.

Ik zou wachten met het bijsteken van stengelplanten en dit pas te gaan doen als u het water gaat toevoegen. Zodra het tapijt naar tevredenheid is opgekweekt, bestel dan de andere planten zoals stengelplanten om eventuele open ruimtes op te gaan vullen. Natuurlijk moeten de planten zich gaan omvormen naar hun onderwatervorm, alleen gaat dit veel gemakkelijker en raken ze niet in de 'stres'.
Sommige planten gaan wellicht wat bladeren verliezen en lijken wat in kwaliteit terug te vallen. Maar ze doen het per definitie veel en veel beter dan als ze geen dry-start zouden hebben gehad.
Dit komt omdat het wortelsysteem goed is ontwikkeld. Ze hebben vanaf het begin al ruime voeding gekregen via de soil en dus is de plant sterk. Je hebt ook bijna geen rotting of smeulvorming. Omdat smeulvorming meestal het gevolg is van schade tijdens het beplanten. Met een dry-start hebben de planten alleen te maken met omschakeling van emers naar submers.

Het is ook niet zo belangrijk om een vlakke bodem te hebben. Het mooie verloop van een scape kun je ook gewoon gebruiken. Je hebt te maken met capillaire werking van de soil zodat alle plantjes genoeg water krijgen in je scape. Zorg na het afvullen van de tank voor een goede dosering van voeding en de juiste CO2 waardes.

Sommige scapers vinden een drystart overbodig. Omdat je de op de 'normale' manier ook heel goed een mooi tapijtje van een bodembedekker kan maken. En dat is ook zo. Een drystart is geen absoluut voor een prachtig eindresultaat.
Natuurlijk gaat het ook prima als je de plantjes direct in een afgevulde scape zet. Maar gemiddeld gezien is overschakeling van emersed naar sub-mersed met een drystart meer succesvol  en heb je veel minder last van afstervende plantjes (smet, smeul of geel/bruine verkleuring)

Ik denk dat deze methode voor veel mensen gemakkelijker, veel minder werk en veel betere resultaten geeft dan de normale "plant en water in de bak methode" om een nieuwe scape of aquarium te starten.

Met vriendelijke groet,
Tom Barr


Een drystart kan ook gewoon in een glazen schaal zodat je het later kunt gebruiken als een  'stekplantje'
Een drystart is een goede manier die z'n waarde al meerder keren in de praktijk heeft bewezen.
Niet alleen om tapijtjes op te kweken, ook gewone aquariumplanten kunnen zo perfect worden opgekweekt. Het is logisch dat hier natuurlijk wel planten worden gebruikt die in hun bovenwatervorm zijn. En natuurlijk gaat de plant zich aanpassen als eenmaal de bak afgevuld word.
Maar de plant heeft nu zo'n sterk wortelgestel ontwikkeld dat ie beter door deze fase kan heenkomen, waarmee de kans op succes sterk word verhoogt.

Veel gemaakte fouten zijn: te hoge luchtvochtigheid/ te nat. En planten die in te dikke clusters in de soil worden gezet. Plukjes liever niet groter maken dan 1 cm dikte.  Het kan voorkomen dat bij in-vitro plantjes de HC of MC erg weing wortels heeft. Dan is het ook goed mogelijk om stengeltjes gewoon plat op de soil te drukken.  Het plantje gaat dan gewoon wortel vormen vanuit de steel en gaat vervolgens gewoon verder groeien. Dit doen trouwens de meeste stengelplanten!
Een DS (drystart): beter met soil dan met grind!
Er zit wel een verschil in een DS met soil en een DS met een inerte bodem.
Bij een soil hoef je geen voedingsstoffen te te voegen, bij een inerte bodem zoals zand of grind is het veel lastiger om een DS te doen. Om de kans te verkleinen dat plantjes gaan verhongeren moet je toch voeding gaan doseren. Besproeien met voedingsrijk water zou een optie kunnen zijn. Dat zou bijvoorbeeld water uit je bak kunnen zijn; mits je een rich dose gebruikt. Je zou zelf een oplossing kunnen maken met bemestingspoeders of gewoon een flesje 'huiskamerplantenvoeding' kunnen aankopen.
Pas op met te hoge concentraties anders krijg je verbranding van zowel de bladeren als aan de wortels. Een verdunning van 50% van de aanbevolen  voorgeschreven hoeveelheid zou veiliger zijn. Maar een DS met zand of grind is best gecompliceerd en je moet goed de plant monitoren op bepaalde tekorten. En om tekorten te herkennen; dat is niet voor iedereen even gemakkelijk.

Melting van je plantjes
Het 'verglazen, doorschijnend of grijs' worden van je plantjes komt vaak voor en we noemen dit 'melting'. Die aangedane plantjes gaan het in de regel niet redden en moet je gewoon vervangen door andere gezondere. Er zijn meerder oorzaken van melting.

Allereerst kunnen de hoge concentraties voeding in de aquasoil voor problemen zorgen. Dit geeft een soort van 'verbanding' aan de wortels. Als het stekje gezond en sterk is heeft de wortel er hier niet zoveel problemen mee. Beschadigde en/of zwakke plantjes gaan het dus niet redden. Een andere strategie kan zijn om de volgende keer de stengeltjes plat op de soil te plaatsen en niet in de soil te drukken. Ook dan heb je wel last van melting maar beduidend minder dan op de reguliere manier.

En tot slot kan melting nog steeds voorkomen als de bak word afgevuld. Je het namelijk het probleem van de gasuitwisseling aan het blad.
Dit is trouwens de belangrijkste reden. Het is onder water veel lastiger zuurstof kwijt te raken en koolzuur op te nemen dan in lucht bij planten die nog een transitie moeten ondergaan naar een onderwaterleven.
Maar ook te nat opkweken en een te hoge luchtvochtigheid. Het blad van plantjes mag niet onderwater staan. (er is geen gasuitwisseling)


Met een drystart begin je altijd met het soort plant wat het langzaamste groeit om vervolgens elke keer een soort plantje toe te voegen zodat alles tegelijkertijd klaar is.



Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved