Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
CO2 en Zuurstof in de nacht?

Soms lees ik wel eens, ergens op willekeurig forum, de vraag of het zinvol is om in de nacht CO2 en/ of extra zuurstof toe te voegen. Daar lees ik veel verschillende opmerkingen over; dus ik ben zo vrij om ook een bijdrage leveren.
Allereerst de CO2.
CO2 toevoegen word in de regel niet in de nacht/ donker gedaan. Dit omdat de planten geen CO2 gebruiken als ze klaar zijn met fotosynthese.  Want er is in het donker absoluut geen fotosynthetische activiteit of productieactiviteit van koolhydraten.
Planten assimileren alleen met behulp van licht. Als de lichten uitgaan stopt ook per direct alle assimilatie. Als het licht aanstaat moeten CO2 fluctuaties zoveel mogelijk worden vermeden omdat de plant daar negatief op reageert in groei. Daarbij kan alg veel beter omgaan met deze fluctuerende CO2 levels waardoor ze daar van kunnen profiteren in hun ontwikkeling.

Sommige mensen houden hun CO2 gedurende 24/7 op hetzelfde niveau omdat ze er vanuit gaan dat ze anders fluctuaties in de CO2 niveaus gaan krijgen (onstabiele CO2 waarden). Maar dat is niet relevant voor het plantenbestand.
Het is correct dat als de CO2 toevoer stopt dat de pH gaat oplopen naar de standaardwaarden en dat er een fluctuatie gaat optreden. Maar de CO2 toevoer wordt normaal gesproken uitgeschakeld als het licht op het punt staat uit te gaan. Dus is deze CO2 fluctuatie in de nacht totaal niet relevant omdat de plant alle systemen voor fotosynthese heeft uitgeschakeld.

Er zijn wel bepaalde vissoorten die daar wél erg gevoelig voor zijn! Voor je planten maakt het dus niets uit.
En als je de lichten aanzet, hebben de planten eigenlijk een nadeel omdat deze mechanismen niet onmiddellijk opstarten en het licht daardoor zelfs hun weefselstructuur beschadigt totdat alle functies van de plant weer geactiveerd zijn. Dit 'opstarten' duurt ongeveer een half uur, afhankelijk van de groeisnelheid van de plant. Snelgroeiers starten hun systemen sneller op dan langzaamgroeiers. Een dimmer die de belichting dan ook geleidelijk opvoert is ook een groot voordeel. Het langzaam uit laten gaan van de belichting is in principe niet nadelig voor de planten en word louter en alleen gedaan om esthetische redenen en daarbij natuurlijk ook om de vissen langzaam te laten wennen aan het donker.

En dan heb je natuurlijk om mensen die zeggen; ja, maar als de planten geen CO2 opnemen in het donker is dit wel extra voeding voor de algen.
Uhh... een alg is ook een plant die, net zoals alle andere planten, niet kan overleven zonder assimilatie, dus zonder licht...
Het zijn wel primitieve 'planten' die heel flexibel met onstabiele CO2 waarden overweg kunnen en ook heel goed overweg kunnen met lage licht en voedingswaarden. Maar zonder licht gaat ook alg het slecht doen. Waarom zouden we anders een 'black-out' toepassen op een bak bij een heftige alguitbraak.

Een uur voordat het licht uitgaat word ook in de regel de CO2 uitgezet. Want op het moment dat de CO2 uitgaat is er altijd nog genoeg CO2 in het water om de planten die dat eventueel nog nodig hebben hierin te voorzien. En in het laatste half uur zijn de planten al bezig om hun systemen af te sluiten omdat ze genoeg hebben geassimileerd (als je gebruik maakt van minimaal 8 uur belichting).
Dat kan je bijvoorbeeld goed zien bij rotala soorten; deze gaan hun bladeren 'sluiten' als ze klaar zijn met deze taak.

Dus:
CO2 fluctuaties zijn geen probleem als het licht uitstaat omdat dit niet relevant is voor je planten omdat deze in het donker geen CO2 opnemen. CO2 fluctuaties als het licht uitstaat zijn wel schadelijk voor vissen omdat CO2 levels hoog op kunnen lopen als je niet genoeg ontgast. CO2 fluctuaties als het licht aanstaat en de plant is vol bezig met fotosynthese is in de meeste gevallen het begin van veel ellende.

Zuurstof in de nacht?
Extra zuurstof toevoegen is in pricipe niet nodig. Het word wel vaak gedaan om bijvoorbeeld zo snel mogelijk de CO2 te ontgassen omdat er bewoners in de scape zitten. Het kan ook voorkomen dat je erg veel beplanting in je scape hebt. Deze geven in de nachtelijk uren CO2 af waardoor waarden snel hoog kunnen oplopen. Dan zou je moeten ontgassen, maar dat doe je niet dmv de zuurstof toe te voegen. Dat doe je door ontgassing via de oppervlakte agitatie en natuurlijk niet met een bruissteentje. Dat is een mythe.

Persoonlijk zorg ik altijd in een opstartende plantenbak voor hogere zuurstoflevels, omdat ik van mening ben dat zuurstof essentieel is voor de ontwikkeling van de bacteriehuishouding. De planten in een vers opgestarte bak geven in de nacht te weinig zuurstof af omdat ze overdag niet veel assimileren. Dat komt omdat in de meeste gevallen de lichtintensiteit nog te laag is. (dat doen we expres in het kader van algpreventie)
Zuurstof is erg belangrijk omdat die helpt in het ontwikkelen van de nitrificerende bacteriekolonie. Zeker met het gebruik van een soil. Soil zorgt voor lage pH waarmee de ontwikkeling van de bacteriecultuur word vertraagd.
Dat kan door s'nachts de oppervlakterimpeling te vergroten. Ikzelf gebruik een Chihiros Doctor (oxidator) omdat deze 24/7 pulserend zuurstof creëert. De meest bekende manier gebruiken we allemaal: zuurstofplanten, wat ik trouwens niet doe omdat ze overdag teveel schaduw geven voor de andere plantjes.
Als de planten zodanig zijn gegroeid dat ze goed en sterk assimileren stop ik met met de 'extra' zuurstof.Zuurstof kan wel in opstartende bakken meehelpen om de bacteriecultuur te helpen ontwikkelen. Maar dat word meer gedaan bij inerte bodems zoals grind, dan met aquasoils.


Volgroeide planten zijn daarnaast zeer efficiënt in het opslaan van zuurstof intern de plant zelf en om het eventueel in de nacht te gebruiken. Je kunt situaties krijgen waarbij je een grote BOD (biological oxigen demand) hebt (na een algenexplosie, slecht functionerend filter, kaamlaag). En in dat geval zal het de planten beschadigen, misschien zelfs doden, maar verder zijn ze redelijk sterk.
De relatie tussen planten en opgeloste gassen is veel minder rechtlijnig dan je kunt voorstellen, nieuwe bakken hebben de neiging om veel meer zuurstofrijk water vast te houden dan 'zou moeten' in de nacht, gedeeltelijk omdat ze erg efficiënt zijn in het opnemen van ammoniak voordat het een onderdeel word van de stikstofcyclus.

Conclusie:
Als een plant bloot word gesteld aan licht gaat deze assimileren (fotosynthese). In die periode is het belangrijk om die gehele periode een stabiel niveau van CO2 te creëren. (waarom dat is kun je lezen in het hoofdstuk Rubisco). Als er geen licht meer aanwezig is voor de plant stopt deze met de fotosynthese en daarbij stopt ook de voedings- en CO2 opname.  Dus CO2 fluctuaties zijn op dat moment totaal niet relevant.  Als je de CO2 op een juiste manier hebt afgesteld en je zorgt dat deze (op het moment dat licht aangaat) op juiste niveau is en de gehele belichtingsperiode op hetzelfde niveau blijft, dan heeft het totaal geen zin om 24/7 de CO2 door te laten lopen.
Zuurstof toevoegen is wat anders dan beluchten. Beluchten doe je met oppervlakte agitatie en dat is voor 99% voldoende. Het gebruik van een zuurstofsteentje is een leuk gezicht voor de kinderen, maar heeft nauwelijks effect bij extra opname van zuurstof aan het water. De beste mechanische manier om zuurstof aan het water te voegen is via elektrolyse met behulp van de Chihiros Doctor, oxydator of Twinstar.

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved