Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Ik wil graag wat aanvullende informatie geven over de bekendste vorm van wabi kusa: de 'bovenwater' ofwel de emersde vorm.

Deze vorm is redelijk eenvoudig. Je neemt een glazen schaal of een stenen pot o.i.d. en vult deze met een aquasoil. Daarin worden aquariumplantjes gestoken en afgedekt met een transparante folie. Dit word onder een lichtbron geplaatst en 2 tot 3x per dag benevelt. Zo kan je met de juiste plantjes een fantastisch mooi resultaat behalen.
Aquarium planten die zich hebben aangepast voor een leven bòven water, hebben nog steeds een hoge luchtvochtigheid nodig om probleemloos en gezond te kunnen overleven. Micranthemum micranthemoides en Hemianthus callitrichoides Cuba bijvoorbeeld verdroogt in ermersed vorm erg snel als je ze niet goed verzorgd.
Om vochtige omstandigheden te houden besproei ik de planten ruim twee keer per dag met zuiver water (gedistilleerd water) want dat geeft geen kalkaanslag op oppervlaktes.
En daarnaast benevel ik persoonlijk om de 3-4 dagen met voedselrijk aquariumwater of een mengsel van gedistilleerd water met oplosbare voedingsstoffen.
Dit geeft voldoende voeding naast de gebruikte aquasoil.


Het bovenwater opkweken is veel gemakkelijker dan onderwater aquascaping en een emersed opkweek is vrij gemakkelijk te realiseren. Zonder de aanwezigheid van alg. Je hoeft jezelf ook geen zorgen te maken met diverse groeifactoren. Alle emersed planten hebben veel licht nodig, veel voedingsstoffen en veel CO2. En dit kan allemaal op eenvoudige wijze worden aangeboden.

Wat heb je nodig?
Allereerst een schaal of een mooie bak. De keuze is persoonlijk; het ligt eraan wat jij mooi vind. Maar een glazen cilinder of halve bolvorm is toch wel erg mooi. Ze zijn volop te verkrijgen in tuincentra. Ikzelf heb de ervaring dat glas beter werkt dan bijvoorbeeld aardewerk.

Het meest ideale is een aquasoil. Deze bodems zijn voedzaam en zuurstofrijk. De planten moet hieruit hun voeding kunnen opnemen omdat dit de enige bron is. Er word namelijk geen voeding gegeven via het sproeiwater wat je gebruikt om de luchtvochtigheid op niveau te houden. Sproeien doe je namelijk met RO water. In leidingwater zit kalk en geeft op ten duur een lelijke aanslag op het glaswerk.

De wabi-kusa schaal bevat natuurlijk geen filter,  dus het aanwezige substraat moet alle eigenschappen hebben om als biologisch filter te kunnen functioneren.
Met behulp van bijvoorbeeld Tropica plant substraat of JBL AquaBasis Plus en een ADA Amazonia als toplaag, werkt dit prima.

Ik meng soms mijn soil met enkele stukken poreuze biologisch filtermateriaal, afhankelijk van de grootte van de glazen schaal .
Als u een ADA Bacter Ball of iets dergelijks bezit (om de vermenigvuldiging van de nitrificerende bacteriën te bevorderen) dan is dit aan te bevelen om te gebruiken. Op deze manier krijg je de meest poreuze en meest voedzame bodem die ik kan bedenken.
Ik denk dat elk type  geconcentreerd plantensubstraat zou werken in plaats van AquabasisPlus: (Tropica Nutrition substraat en 1 powder ball ADA bacter en aftoppen met ADA soil). Ik ben 100% overtuigd dat dit alles is wat de planten nodig hebben.


Snoeien is min of meer dezelfde als onder water. Behalve dat u het vaker moet doen want planten groeien veel sneller bovenwater. U kunt ook gesnoeide planten herplanten zoals in een aquarium, deze gaan vanzelf wortels maken.
Nog een ding; ik denk dat hoe hogere de wanden van de container zijn waarin u alles opkweekt, hoe makkelijker het is om goede resultaten te krijgen.
Juist door de hoge opstaande wanden creëer je een micro-klimaat en kan je de luchtvochtigheid op hoog niveau houden.

Belichting:
Als referentie kijk ik naar de  commerciële belichting van Do!Aqua (voor wabi-kusa). Deze zijn 30W en 6500K. Deze lamp staat ongeveer 15 cm boven de planten. De kleur van de belichting is natuurtrouw, dus een waarde 6000-6700K is ideaal.

Hoewel zonlicht de beste vorm van licht is moet je toch voor een lamp gaan. Advies is een 40 watt (gloei) lamp met natuurlijk licht, voor 12 uur per dag.  Wel uitkijken voor te hoge temperatuur ivm verbranding van de plant.
Een sterke belichting geeft bij Wabi Kusa een compacte groei en mooie kleuren - ieder geval geen langgerekte of doffe planten.
Hoe meer Watt en hoe hoger het aantal Lumen hoe het beter is.
Maar vergeet niet, dat met meer vermogen meer warmte vrijkomt en dus ook een grotere verdamping. Als u besluit om dit te gebruiken, bijvoorbeeld een 40W gloeilamp, plaats deze ver genoeg van de planten, zodat ze niet uitdrogen! Ik denk dat lumen veel belangrijker is dan het aantal watt. Een 800 lumen, voor een kleine Wabi (ongeveer 12 cm breed, 12 cm diep) is een erg grote hoeveelheid.
Verplaats de lamp geleidelijker dichterbij het oppervlak van de Wabi naarmate de leeftijd van de wabi toeneemt. Door hun leeftijd zijn de planten sterk en stevig en kunnen ze veel licht verwerken zonder uit te drogen.  Het belangrijkste bij de opkweek is de geleidelijke verandering: vocht, licht, snoeien, etc. En eenmaal volgroeit (na ongeveer 2-3 maanden) hebben de planten veel minder aandacht nodig en kunnen ook beter omgaan met plotselinge veranderingen.

Mijn ervaring is dat een ouderwetse gloeilamp betere resultaten geeft dan een LED lamp. Een gloeilamp bevat namelijk het gehele spectrum aan licht. Daarbij produceert een gloeilamp warmte, en warmte geeft condensvorming onder de folie.
Een LED lamp projecteren het licht als een schijnwerper. Daarom zal het licht vooral op het midden van de Wabi concentreren, en misschien gaan daardoor de planten aan de rand zich niet goed ontwikkelen. Daarnaast zijn er  beperkte lamparmaturen beschikbaar voor onze kleine schaaltjes (meestal leeslampjes en tafellampen) en ze zijn meestal niet hoog genoeg. Als u een lamparmatuur heeft dat is lang genoeg blijkt zou u best goede resultaten kunnen boeken. Immers Amano maakt gebruik van 70W HQI lampen voor zijn wabi's.
Planten:
Je kunt bijna elke aquariumplant gebruiken voor een wabi kusa. Er bestaan diverse soorten database waarin je dit kunt controleren. In deze database kun je zoeken op de emersde mogelijkheden van de plant.

http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/

Opkweek en afharden:
Als je de plantjes heb geplant moeten ze eerst een goed sterk wortelsysteem maken. En, als de plantjes uit een submersed omgeving komen moeten ze eerst wennen aan een leven boven water. Daarom moet de luchtvochtigheid zo hoog mogelijk worden gehoudent voor een periode van tenminste 3-4 weken.

- start direct met belichting
- als de Wk zijn geplant 2 tot 4 weken lang het plastic erop laten, maar wel elke dag een keer benevelen.
- daarna elke dag iets langer lucht geven om te acclimatiseren (in minuten bijvoorbeeld: 2x5 -3x5 - 2x10 - 3x10 - 2x20 - 2x40 - 1x90)
- dan laat je voor een week de deksel er half op staan, maar ook hier 2x per dag benevelen - in de nachts bedekken.
- daarna kan de deksel er helemaal af en een week lang 4x per dag benevelen - in de nacht afdekken.
- na deze week elke dag 2x benevelen en het liefst in de nacht blijven afdekken.
- als de planten volgroeid zijn is luchtcirculatie belangrijk. Dit in relatie met schimmel. Ook het afdekken in de nacht blijft eigenlijk noodzakelijk.

Voor verdere informatie over de opkweek en het onderhoud verwijs ik u terug naar de andere pagina's op deze website.



Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved