Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Opkweken en onderhoud

Dit artikel gaat over de wabi-kusa opkweek wat later gebruikt word in het aquarium. Natuurlijk kunnen deze wabikusa ook als decoratie in de huiskamer geplaatst worden, maar dan hebben ze alleen een langere tijd nodig om te 'acclimatiseren'. Zie voor verdere informatie het sub-onderwerp: ONDERHOUD EN GROEI.
Er bestaan meerdere manieren van het vervaardigen van de wabi kusa schijfjes. Ik zie soms proffesionele aquascapers een poging doen om weer een interessante inkomstenbron aan te boren. En ze laten dan zien hoe je een wabikusa kunt maken.
Maar helaas zijn dit allemaal verkeerd opgebouwde imitaties van het origineel. Het is niet zo dat deze onbruikbaar zijn; integendeel. Je kunt er prachtige resultaten mee behalen. De originele ADA wabi-kusa pads worden beschermt door een patent en de opbouw en vervaardiging zijn helaas bedrijfsgeheim en dus niet openbaar. Maar er circuleren veel recepten op het web en onderstaande heeft al veel goede resultaten geboekt.

De benodigheden:

30% Ketotsuchi klei. Dit komt van de Japanse rijstvelden, en wordt intensief gebruikt door bonsai liefhebbers om composities van rotsen te creëren, kan gevonden worden in elke winkel met bonsai producten, of een goed tuincentrum

30% akadama poedervorm

40% ADA africana soil. Deze variant soil heeft een andere 'lichtere' samenstelling wat betreft voedingstoffen

Plastic handschoenen (omdat het mengen en kneden erg veel rommel geeft...)

Een plantenspuit, gevuld met gedemineraliseerd water.

Een plantpincet en een scherpe schaar

Emersde aquariumplantjes - dus in de bovenwatervorm.
1) Meng de klei, het poeder en de soil.  Maak het licht vochtig mbv een plantenspuit gevuld met osmosewater. Maak het niet TE nat, gewoon licht bevochtigen. Met name ketotsuchi heeft de eigenschap om erg veel water te absorberen en blijft voor een langere tijd nat

2) Draag handschoenen en ga de massa kneden. Verwijder eventueel de harde stukken en wortels die er soms inzitten. Doe dit gedurende ten minste tien minuten. De uiteindelijke consistentie moet vergelijkbaar zijn met een bal van boetseerklei: zeer buigzaam en zacht.

3) Zodra u de juiste consistentie hebben bereikt, neem kleine stukjes en maak hiervan kleine ronde schijven, ik maak meestal schijven van 5 cm  en 1,5 cm hoogte  (maar de grootte varieert afhankelijk van het gebruik met wat je ermee wilt doen). Soms maak ik een groot stuk van 10 bij 5 cm lang en ten minste 1,5 cm hoog aan de rand tot,
tenminste 4/5 cm in het midden. Het lijkt een beetje op de vorm van een klein 'wit puntje'. Maar nogmaals; je bent vrij om zelf de vorm te bepalen, als je het maar niet TE groot maakt. 15 cm is toch wel het maximale, ander word het onhandelbaar

4) Zodra u de schijven heeft gemaakt gaan we deze voorbereiden om te gebruiken. Ik ga een ideale condities creëren om de waterplanten straks in de schijf te planten.
En dan met name voor de ontwikkeling van de wortels. Ik gebruik hiervoor een vloeibare meststof speciaal voor de wortelontwikkeling.
Ik maak een oplossing van osmose water en deze meststof en giet deze oplossing enkele millimeters hoog in een bakje. Plaats de schijven van de aarde in contact met deze voedingsoplossing.  Bedek schijfjes met wit katoenen afdekdoeken laat ze rusten gedurende 24 uur.
Gebruik geen plastic om dit af te dekken; dit houdt namelijk het water vast zodat de schijfjes te nat worden. Met een 'katoenen worteldoek' is de verdamping van het water precies goed.

5) Na 24 uur zijn de schijfjes klaar voor gebruik. Wees voorzichtig, want in deze fase zijn ze erg kwetsbaar en kunnen snel uit elkaar vallen!
Ketotsuchi neemt erg veel water op waardoor de structuur week word. Maar als het eenmaal is opgedroogd zal het geen water meer absorberen omdat het verzadigd is. Maar voordat het zover is moeten eerst de plantjes erin worden gepoot. Dus de truc is om met een ketotsuchi schijf een 'middenweg' te zoeken waarin ze niet te nat en niet te droog zijn. Ik kom hier later nog op terug. Met de hulp van een keuken spatel, til je de schijfjes met veel beleid naar de opkweekruimte. Nu zijn ze echt klaar om te worden beplant.



De manier van beplanten en stekken.
Probeer ten aller tijde plantjes te krijgen die emersde staat zijn; dat wil zeggen: ze mogen niet nog niet zijn aangepast voor een leven onder water! Aquariumplanten worden hoofdzakelijk boven het water opgekweekt. Deze zijn gewent aan de je hoeveelheden CO2 en zuurstof in de lucht. Als je plantjes uit het aquarium zou gaan nemen moeten deze eerst omschakelen naar een leven BOVEN water. De kans op mislukking is daarmee erg groot.

Een plantje stekken is eenvoudig. Als je bv. een stengel van rotala rotundifolia van 20 cm hebt kun je deze in 6 stukjes knippen en deze stukjes groeien gewoon verder als ze in de aarde worden gezet. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je ze niet ondersteboven in de grond steekt en dat er een aantal bladparen aan de stengel zit. Je kunt zelfs een stukje stengel gewoon plat op de soil drukken. Ook dan gaan dan vanzelf nieuwe uitlopers komen vanuit de stengel. Dit is ook goed toepasbaar met HC en MC.

Een andere belangrijke factor is om een brandschone schaar te gebruiken en goed geslepen is, dit om infecties te voorkomen.
Wil je het helemaal perfect doen maak je een 'knip' van 45 graden op de stengel. Dit om een maximaal oppervlak te creëren voor de nieuwe uitlopers.
Het ligt trouwens wel aan de plantsoort waar de nieuwe uitlopers zich gaan ontwikkelen. Bij sommigen is dit bovenop de snede, waar deze is geknipt. Bij anderen krijgen we nieuwe uitlopers ter hoogte van de bladsteeltjes. Sommige geven slechts 1 nieuwe uitloper, de ander geven er weer 2. Deze uitloper komt in de vorm van een wortel als deze onder de grond staat en in de vorm van een stengel als deze zich boven de grond bevindt. Het is enorm belangrijk om er voor te zorgen dat er geen bladeren zich OP of ONDER de bodem bevinden!
Dit omdat het blad meestal gaat rotten en creëert een perfecte omgeving voor ziekteverwekkers en schimmels.

Dus je kunt wel begrijpen dat uit een enkel potje Rotala rutundifolia bijvoorbeeld, kun je zonder veel moeite minstens dertig stekjes kunt knippen van meer of minder dan een paar cm, die feitelijk direct in de schijfjes geplant kunnen worden.
Exact hetzelfde geldt voor bodembedekkers, zoals Hemianthus callitrichoides of Glossostigma, altijd met een schaartje kleine stekjes uit elke stengel knippen; en stel je voor hoeveel je kunt doen!!
Er bestaat ook de mogelijkheid om laboratoriumplantjes te gebruiken; de zgn In Vitro. Ook deze zijn uitermate geschikt voor wabikusa omdat ze in de emersde staat zijn opgekweekt en absoluut vrij zijn van ziektes of ongediertes.


van links naar rechts: 3 volgroeide Wabi's die in de scape kunnen worden geplaatst. Daarnaast 2 in-vitro bakjes met Eleocharis - naaldgras

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved