1) Meng de klei, het poeder en de soil. Maak het licht vochtig mbv een plantenspuit gevuld met osmosewater. Maak het niet TE nat, gewoon licht bevochtigen. Met name ketotsuchi heeft de eigenschap om erg veel water te absorberen en blijft voor een langere tijd nat
2) Draag handschoenen en ga de massa kneden. Verwijder eventueel de harde stukken en wortels die er soms inzitten. Doe dit gedurende ten minste tien minuten. De uiteindelijke consistentie moet vergelijkbaar zijn met een bal van boetseerklei: zeer buigzaam en zacht.
3) Zodra u de juiste consistentie hebben bereikt, neem kleine stukjes en maak hiervan kleine ronde schijven, ik maak meestal schijven van 5 cm en 1,5 cm hoogte (maar de grootte varieert afhankelijk van het gebruik met wat je ermee wilt doen). Soms maak ik een groot stuk van 10 bij 5 cm lang en ten minste 1,5 cm hoog aan de rand tot,
tenminste 4/5 cm in het midden. Het lijkt een beetje op de vorm van een klein 'wit puntje'. Maar nogmaals; je bent vrij om zelf de vorm te bepalen, als je het maar niet TE groot maakt. 15 cm is toch wel het maximale, ander word het onhandelbaar
4) Zodra u de schijven heeft gemaakt gaan we deze voorbereiden om te gebruiken. Ik ga een ideale condities creëren om de waterplanten straks in de schijf te planten.
En dan met name voor de ontwikkeling van de wortels. Ik gebruik hiervoor een vloeibare meststof speciaal voor de wortelontwikkeling.
Ik maak een oplossing van osmose water en deze meststof en giet deze oplossing enkele millimeters hoog in een bakje. Plaats de schijven van de aarde in contact met deze voedingsoplossing. Bedek schijfjes met wit katoenen afdekdoeken laat ze rusten gedurende 24 uur.
Gebruik geen plastic om dit af te dekken; dit houdt namelijk het water vast zodat de schijfjes te nat worden. Met een 'katoenen worteldoek' is de verdamping van het water precies goed.
5) Na 24 uur zijn de schijfjes klaar voor gebruik. Wees voorzichtig, want in deze fase zijn ze erg kwetsbaar en kunnen snel uit elkaar vallen!
Ketotsuchi neemt erg veel water op waardoor de structuur week word. Maar als het eenmaal is opgedroogd zal het geen water meer absorberen omdat het verzadigd is. Maar voordat het zover is moeten eerst de plantjes erin worden gepoot. Dus de truc is om met een ketotsuchi schijf een 'middenweg' te zoeken waarin ze niet te nat en niet te droog zijn. Ik kom hier later nog op terug. Met de hulp van een keuken spatel, til je de schijfjes met veel beleid naar de opkweekruimte. Nu zijn ze echt klaar om te worden beplant.