Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Onderhoud en het groeiproces:
Met behulp van een plastic bak, leeg aquarium of glazen potten kunnen wabikusa goed groeien, mits je maar een aantal eenvoudige regels in acht neemt:

Belichting:
een normale 40 watt lamp met natuurlijk licht, voor 12 uur per dag. Wel uitkijken voor te hoge temperatuur in verband met verbranding van de plant. Een sterke belichting geeft bij Wabi Kusa een compacte groei - ieder geval geen langgerekte planten. Neem dus wel een lamp met lichtsterkte boven de 120 Lumen, het liefst 260-280 Lumen. 5 watt LED is optimaal.
De kleur van de belichting moet natuurtrouw zijn dus waarde 5000K en hoger. De kleinste wabi kan worden verlicht met 15W, en 5-10cm afstand van de planten

- zonlicht -dus de bak in het venster- is ook prima. Wel uitkijken; géén direct zonlicht!
- of neem een spaarlamp met lichtsterkte minimaal 500 Lumen. bijvoorbeeld een standaard lamp mat: E27 - 75 W geeft 935 Lumen
- de meest ideale lamp: E14 fitting: 15W 6400K T2 spiraallamp met 800 lumen
- de meest ideale lamp: E27 fitting: spaarlamp E27 23W 865 - 1450 Lumen - 6500K
  (let wel op de capaciteit (max. watt) van je lamp - anders kan de armatuur smelten en krijg je kortsluiting!!)

Als het in de nacht te koud word voor je wabikusa kun je ook nachts gaan belichten ipv overdag - de warmte van de lamp zorgt ervoor dat je plant niet teveel gaat afkoelen. Overdag laat je dan gewoon het licht uit en heeft de plant genoeg aan natuurlijk daglicht


Algemeen:

- Als de Wabi kusa zijn beplant: 3 tot 5 weken lang het plastic erop laten, maar wel elke dag benevelen
- Vermijd te grote temperatuurverschillen; gewoon huiskamertemperatuur
- Geef dagelijks lucht om schimmelvorming tegen te gaan (elke dag even het plastic eraf )
- Benevel alleen met water - geen voedingsstoffen!
- Soms kan een middel zoals rhizotonic de wortelontwikkeling sterk bevorderen.
- Zorg altijd dat de bodem nat is en nat blijft
- Geen aquariumwater gebruiken ( kunnen ziektes en alg met zich meebrengen)
- Je moet iets meer snoeien als bij submersed. Als een plant snoeit kan je het snoeisel eventueel overnieuw gebruiken.
- Als je schimmel krijgt (veelal wit pluis) is de luchtvochtigheid te hoog!
- De pads blijven erg breekbaar, dus voorzichtigheid is geboden.

De verdere opkweek

Parasieten, schimmels en bacteriën
Parasieten en cyano bacteriën, zullen altijd aanwezig zijn! Zodra u de aanwezigheid van bladluizen en andere plagen op de planten ontdekt, neem de getroffen wabikusa, plaats ze in een kunststof bak of emmer met osmosewater op kamertemperatuur. Laat ze dan voor ongeveer 1 uur onder water staan. De meeste parasieten verdwijnen dan zonder problemen. Deze oplossing maakt het mogelijk het onder controle te houden, maar is het geen garantie dat de parasieten wegblijven.

Voorbereiding voor in de scape
Zoals u waarschijnlijk weet, de voedingsoplossing in het opkweek mengsel is anders dan de waterwaarden in onze bak.
Als een wabikusa gekweekt met als uiteindelijk doel later gebruik in het aquarium, moet je deze eerst voor bereiden. Hoe een wabikusa te resetten? Het proces is zeer eenvoudig, we houden de wabikusa gedeeltelijk in het osmosewater gedurende tenminste 24 uur. Gedurende deze periode verversen we om de 8 uur het water dat de wabikusa bevochtigt,  hierdoor krijg je bij elke verversing een aanzienlijke en geleidelijke verlaging van voedingsstoffen.
We gebruiken de Ketotsuchi als voedingsbron! Dit heeft een zeer sterke absorptiecapaciteit en waardoor er toch een minimum van nutriënten in het hart van de wabikusa zal achterblijven, maar deze concentratie zal zeer laag zijn maar toch voldoende voor acclimatisering in het aquarium.

De manier van drogen
Zoals ik al een eerder beschreef, als de soilmengsel droog gehouden word verliest het langzaam zijn vermogen om water vast te houden.
Je moet deze bijzondere eigenschap de  wabikusa (volgroeid en klaar voor het aquarium) naar een vaste fase brengen die ons in staat brengt om ze zonder problemen op te kunnen pakken. Ook moet het mogelijk worden om ze in stukjes te kunnen snijden.

Het droogproces moet worden uitgevoerd nadat de wabikusa is voorbereid op het aquariumwater:
Plaats de wabikusa opnieuw op een vel absorberend keukenpapier, zodat het substraat kan drogen. Vervang voortdurend de papieren (keuken)doek dat het water opvangt. De tijd voor deze procedure is sterk afhankelijk van de hoeveelheid keto wat is gebruikt om de wabikusa te maken... maar in deze fase mag de bodem niet TE droog worden (het mag absoluut niet uitdrogen want dan sterven de wortels af!!)
Het moet compact en stevig worden. Als het te nat is valt de gehele wabikusa uit elkaar in het aquarium en krijgt u een vieze modderige bende..!

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved