The Small Planted Tank

Planten overzicht

Hieronder staan afbeeldingen met de meest gebruikte planten. Ik heb deze ingedeeld naar de afmeting (speciaal voor Nano scapes), een apart overzicht van makkelijke en gemiddelde planten. Verderop deze pagina vind u nog een afbeelding waarbij alle planten staan ingedeeld in licht en CO2 behoefte. En in de nabije toekomst een overzicht van alle beschikbare In-vitro èn een overzicht van alle rood gekleurde planten.

Het zijn de meest voorkomende en dus de meest gekochte aquariumplanten die (web)winkels op voorraad hebben.
Natuurlijk zijn er nog véél meer soorten die een prachtige aanwinst voor de scape kunnen zijn. Er worden regelmatig nieuwe soorten of kleurvariaties op de markt gebracht. Daarom zijn ook de onderstaande afbeelding niet compleet.

Natuurlijk zijn de groei- en ontwikkelings variabelen afhankelijk van het omgevingsklimaat die de individuele aquarist creëert, maar we hebben het hier over gemiddelde licht- en CO2 behoeften voor de plant. Maar vanzelfsprekend is elke bak en elke scape anders, daarom is de lijst met indeling geen absoluut.


Hier links een afbeelding met een selectie makkelijke planten.
Deze easy plants hebben in verhouding met andere soorten weinig licht nodig (10 tot 20 lumen per liter), geen hoge CO2 waarden (tot 10ppm)en de meeste behoren tot de groep 'langzame' groeiers.

Het is een overzicht van de meest gebruikte planten, maar er zijn er nog veel meer. De variëteiten Echinodorus, Anubias, Hygrophilia en Cryptocoryne zijn erg uitgebreid.

klik HIER voor een grote afbeelding.
(of: rechtermuisklik > Koppeling openen in nieuw tabblad)

Hier rechts een afbeelding met een selectie planten in de moeilijkheidsgraad gemiddeld. Deze medium plants hebben in verhouding met andere soorten normale hoeveelheden licht nodig (20-40 lumen per liter). CO2 waarden tot 20ppm zijn in de regel genoeg en de meeste behoren tot de groep 'normale' groeiers wat betreft snelheid. Dat is in principe ook logisch omdat ze ook medium licht nodig hebben en zowel we allemaal weten (…) licht bepaald de groeisnelheid.

klik HIER voor een grote afbeelding.
(of: rechtermuisklik > Koppeling openen in nieuw tabblad)



Hier links een overzichts afbeelding van de meest gebruikte aquariumplanten met daarbij ook een selectie 'Advanced plants'.
Deze planten zijn het gemakkelijkst op te kweken met veel licht en hoge CO2 waarden.
Maar werken met veel licht en de daaarop afgestemde voeding en CO2 is lastig voor beginners omdat door de grote groeisnelheden er snel ruimte is voor onbalans, met alle gevolgen van dien..

Ook hier zijn de meest gebruikte soorten vermeld terwijl er nog veel meer prachtige soorten zijn. Vooral de verzameling Rotala zorgt voor veel mooie kleuren in de scape.

klik HIER voor een grote afbeelding.
(of: rechtermuisklik > Koppeling openen in nieuw tabblad)

Hier rechts een overzicht van planten die het meest worden gebruikt in kleine bakjes; de nano. Het zijn de wat kleinere planten die compact blijven. Maar het volume van de plant word natuurlijk ook bepaald door de manier van snoeien.

Er zijn er nog meer soorten, waaronder alle mossoorten en de enorme variëteit in Bucephalandra soorten.


Omdat het merendeel van deze planten niet supergroot worden zie je trouwens ook vaak terug in Wabi kusa en andere emersde set-ups.

klik HIER voor een grote afbeelding.
(of: rechtermuisklik > Koppeling openen in nieuw tabblad)


Dat omgevingscondities bepalend zijn voor het uiteindelijke resultaat van de plant heb ik een duidelijk voorbeeld:

Hydrocotyle tripartita Japan groeit volgens Tropica bij 25-40 lumen p/l en bij een CO2 behoefte van 10 ppm. Bij 25 lumen per liter groeit de plant prima, gezond en zonder problemen. Bij +40 lumen per liter groeit de plant net zo mooi als bij 25 lumen, maar groeit nu veel meer compact over de bodem. Deze 10 ppm CO2 is wel gemeten direct bij de plant zelf. Als je scape/ bak de optimale stroming heeft om alle CO2 naar de plant te transporteren en daarbij de optimale equilibrium  (oppervlakte gasuitwisseling) heb je, bij dit soort, aan 10 ppm CO2 genoeg.
Helaas kunnen de meeste scapers deze omgevingscondities niet goed genoeg creëren waardoor de optimale groeicondities niet behaald worden, en de hoeveelheid CO2 in de meeste gevallen veelal de richting van de 30ppm gaan om dit te compenseren.
Daarnaast heb ik in eerdere informatie al aangegeven dat het erg risicovol is om op de grens te balanceren tussen net genoeg en net te weinig. De praktijk laat veelal zien dat er altijd problemen met de planten ontstaan door CO2 tekort. Uiteraard moeten de voedingscondities optimaal zijn afgestemd op de vraag van de planten.

Leuk om te weten dat het soms voorkomt dat proffesionele (vooral Aziatische) aquascapers meerdere opkweekbakken hebben staan. Speciale bakken waarin  waarin ze zelf hun plantjes kweken en laten opgroeien tot sterke gezonde planten. Deze planten worden veelal eerst emersed opgekweekt en een selectie mooiste planten word verder sub-mersed opgekweekt in dezelfde waterwaarden als de 'hoofdscape'.
Als deze plantjes voldoende zijn gegroeid worden de allermooiste overgebracht naar de originele scape, of showbak, waar ze in volle gezondheid verder kunnen groeien tot een prachtige scape.


Kamerplanten in plaats van aquariumplanten?
Vaak worden bepaalde kamerplanten verkocht voor in het aquarium. Daar zitten voor- en nadelen aan.
Laat ik duidelijk zijn: een kamerplant hoort niet onderwater te staan, ze gaan simpelweg gewoon dood. Als zo'n plant in je bak staat komt er verval in en gaat de kwaliteit achteruit, bij dat proces komen afvalstoffen vrij die weer gaan zorgen voor een hogere DOC (Dissolved organic carbon) wat weer kan resulteren in alg. Kortom: niet doen.

Maar toch worden ze veel verkocht aan aquariumhouders. Meestal gekocht door ontwetendheid maar zeker ook omdat men gewoon een mooie plant in het aquarium wil voor een paar weken.
Als excuus word er veelal aangegeven dat een bos bloemen duurder is en daar minder lang van kunnen genieten. En zolang de plant niet gaat aftakelen is het in een aquarium niet echt een probleem. Bij een kamerplant zoals Spathiphyllem is het goed mogelijk dat deze het een jaar kan uithouden. (en dat is gemiddeld langer dan de gemiddelde aquariumplant in een gemiddeld aquarium)
Persoonlijk raad ik het af. Je weet immers nooit welke bestrijdingsmiddelen er zijn gebruikt bij de opkweek (vooral de planten vanuit de import)  en daarbij kunnen bepaalde planten van zichzelf giftig zijn. En dat wil je niet hebben voor de vissen of andere bewoners in je bak.
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved