Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Bodembedekkers: een tapijtje...

Zoals de naam al aangeeft zijn bodembedekkers normaal gesproken planten waarmee je de bodem kunt bedekken, ookwel 'tapijtjes' genoemd.
Niet alle voorgrond beplanting zijn geschikt om een tapijtje van te maken.
De afmetingen van je scape zijn natuurlijk ook bepalend welk soort plantje daarvoor kan gebruiken. Het moet namelijk wel in verhouding staan tot de scape, de gebruikte hardscape en de afmetingen van je bak.
Zo word bijvoorbeeld Sagittaria subulata gebruikt als bodembedekking, maar je kan er (bijna) geen tapijtje van laten groeien. Daarvoor is de  plant eigenlijk iets te groot. De meeste gebruikte plant voor bodembedekking is de Micranthemum Monte Carlo. Niet al te moeilijk om te laten groeien en je hebt er geen hoge CO2 en licht voor nodig.

Bodembedekkers zijn niet lastig: je moet alleen weten onder welke omstandigheden ze goed groeien. En dat is natuurlijk weer afhankelijk van de vraag van de plant die je gebruikt. Maar wat in alle gevallen essentieel is: de juiste flow in je scape die ervoor zorgt dat de CO2 en andere voedingsstoffen goed door de bak worden verspreid. Natuurlijk is belichting ook erg belangrijk, maar licht bepaald eigenlijk alleen de groeisnelheid.

Er zijn veel soorten bodembedekkers te verkrijgen waar je een tapijtje van kan maken. Hier een opsomming van de meest gebruikte planten:


Micranthemum Monte Carlo
- 3 tot 5+ cm - Licht: medium - CO2: medium
MC groeit een stuk sneller dan de HC. Het groeit het beste in een voedingsrijke bodem zoals een soil maar kan ook de voeding halen uit de waterkolom. Grind of zand is mogelijk maar blijft erg lastig. Erg populair omdat het een vrij gemakkelijke plant is.

Hemianthus Callitrichoides Cuba - 2 tot 4 cm - Licht: hoog - CO2: hoog
Eén van de moeilijkere bodembedekkers. Daarbij is het een van de kleinst blijvende aquariumplanten in de wereld.
De blaadjes worden niet groter dan 1 millimeter. Vraagt veel licht en goede stabiele CO2 waarden

Glossostigma elatinoides - 3 tot 5 cm - Licht: hoog - CO2: hoog
Lastige plant die veel licht nodig heeft en ook veel CO2. Krijgt ie dat niet gaat ie omhoog groeien.

Marsilea hirsuta - 5-15 cm - Licht: laag - CO2: laag
Is gevoelig voor onstabiliteit in voeding en gaat daardoor snel verkleuren. Heeft niet zoveel CO2 en licht nodig om goed te groeien.
Goed onderhoud en snoei is belangrijk anders wordt de planten te hoog

Eleocharis sp. "Mini" - 3 tot 6 cm - Licht: medium - CO2: medium
eleocharis gaat echt overal door de bak heen groeien. Als je het gras voor in je bak hebt staan kunnen uitlopers (runners)
zelfs tot de achterkant van de bak tevoorschijn komen. Groeit niet supersnel maar vraagt wel veel schoonmaken wegens ophoping van vuil.
Het is een vrij makkelijke plant om te laten groeien. Vraagt wel meer licht dat de Eleocharis parvula

Eleocharis parvula - 3 tot 10 cm - Licht: weinig - CO2: weinig
Dit is het grotere broertje van de Eleocharis Mini. Groeit vrij makkelijk, ook in lowtech bakken met weinig licht en weing CO2

Marsilea crenata - 3 tot 10 cm - Licht: medium - CO2: laag
Kleiner blad dan de hirusata. Opzich een sterke plant dit het ook goed doet met minder licht en vraagt weinig CO2

Elatine hydropiper - 3-5cm - licht: hoog - CO2: hoog
Dit soortje is net zo lastig als HC en groeit ook langzamer. Kan wel goed met een lagere temperatuur overweg (>18 graden)
Bij te weinig licht gaat het rekken, dus hoe meer licht hoe compacter de groei.

Utricularia graminifolia - 3 tot 10 cm - Licht: medium - CO2: medium
Dit is geen plantje voor beginners. Het is namelijk een carnivoor en erg gevoelig voor veel voeding in het water. Vraagt om voldoende licht, CO2 en onderhoud. Maar het is wel een enorm mooie carpeting plant
In de regel is een voedingsrijke bodem is het meest ideale. Grind of zand is mogelijk maar blijft altijd erg lastig. Voorkeur heeft een Power type bodem zoals ADA, Tropica, Dennerle. Of een voedingsrijke bodem zoals CaribSea of Flourite.
Omdat je in veel gevallen een klein planten de bodem in duwt is een powder versie van een bodem gewenst. Dit is natuurlijk geen echte poeder maar soil met een heel kleine korrel. (1mm). De normale versie heeft een korrel van 2-5mm.

Tapijtjes moet je snoeien na verloop van tijd. Dat is in principe vrij simpel; gewoon een kwestie van de chaar erover heen. HC en MC hebben een heel klein wortelgestel en als het gewas te groot word zal het uiteindelijk loslaten van de bodem! Dus op tijd snoeien voorkomt veel ellende.


Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved