Lengtes van de plant en de positie in de scape
Als je een plantenbestand bij elkaar gaat zoeken bemerk je dat er een gemiddelde lengte word vermeld. Bijvoorbeeld een Rotala rotundifolia lees je: 15-25cm. Deze lengtes zijn een richtlijn bedoeld om een plek aan te duiden waar ze zouden geplaatst kunnen worden in je bak.
Dat kan voorin, in het midden of achterin zijn. Maar ook onder in je scape, in het midden of hogere plekken in je scape.
We maken namelijk in de meeste gevallen gebruik van een hardscape met verschillende hoogtes. Of op z'n minst een slope naar de zij- en/of achterkanten en geen plat afgevlakte bodem.
Dus kun je slim gebruik maken van de hoogte van de hardscape. Zo kan je in een bak van 40cm diepte met behulp van de hardscape of met een oplopende slope ervoor zorgen dat er op een bepaalde plek in de scape er maar 20cm water staat. Als ik op die plek een Rotala neerzet gaat ie nooit hoger worden dan die aanbevolen max. 25cm. Daarmee zorg ik dus dat die plant in de aanbevolen lengte 'past' en laat ik 'm groeien in de gemiddelde aanbevolen en beschreven hoogtes.
In mijn nano van 20cm hoogte word die Rotala niet hoger dan 10cm. En waarom? Omdat ik het laat groeien tot de lengte die ik mooi vind èn de lengte wat in verhouding staat tot mijn hardscape. Dan ga ik namelijk snoeien. Dus kun je met snoeien de gewenste lengte van je planten gaan 'forceren'.
In een bak van 30 cm hoogte kan ik deze Rotala laten groeien tot bijvoorbeeld 25cm zonder dat in in kwaliteit achteruit gaat. Als ik een bak heb van 60cm hoogte zou ik 'm kunnen laten groeien tot 50cm en dat is beduidend hoger dan de beschreven hoogte.
Dat is in de praktijk wel mogelijk maar dat gaat dikwijls ten koste van de kwaliteit van de plant. Hij word te lang, te dun en kaal onder onderin. Dat 'verval' ga je gemiddeld krijgen als de plant hoger gaat worden dan die aangegeven 25cm die we als advies hebben meegekregen.
Het is wel mogelijk om die rotala groter te laten worden. Maar dan moet je daarvoor wel optimale omgevingscondities creëren. Maar daar kunnen andere planten weer in geremd worden in hun ontwikkeling.
Optimale omgevingscondities voor, in dit geval, een Rotala rotundifolia kunnen heel anders zijn dan dan bijvoorbeeld een Rotala boshii. Terwijl ze allebei even groot worden en dezelfde licht en CO2 aanbevelingen hebben. We hebben namelijk te maken met gemiddelden, en de boven- en ondergrens van zo'n gemiddelde is een heel ruim gebied. Dit geld voor zowel licht, voeding, CO2 en groeisnelheid. Het voordeel is dat we daarmee veel diverse soorten planten bij elkaar in 1 bak kunnen plaatsen.
Daarom gaan we altijd uit van gemiddelden: een gemiddelde van licht en een gemiddelde van CO2 en zelfs een gemiddelde van voeding, watersamenstelling, pH, KH, GH enz, enz.
(getallen in lengtes zijn een benadering)