The Small Planted Tank

Wanneer is een plant 'makkelijk, gemiddeld of moeilijk' te houden?

Professionele aquariumplantenkwekerijen maken gebruik van een bepaalde indeling om planten een moeilijkheidsgraad toe te kennen. Planten komen daarom vaak met een label waarop staat wat deze nodig heeft om goed te kunnen groeien. Deze indeling is speciaal gemaakt om de beginnende hobbyisten een leidraad te geven zodat ze geen verkeerde plantkeuzes gaan maken. En wel planten bij elkaar verzamelen die ook dezelfde omgevingscondities nodig hebben waarbij ze gezond kunnen groeien (licht, voeding, bodem, CO2)
Deze indeling wordt gemaakt in de groepen Easy Plants, Medium Plants en Advanced Plants.)

Het blijkt dat elke plant een bepaalde tolerantiegrens heeft waarin deze gezond kan blijven en die tolerantiegrens kunnen we opdelen in globaal 3 levels. Deze levels zijn bepaald door de gemiddelden te nemen van waarin de plant van 90 tot 100% assimileert.
Aangezien licht, voeding en CO2 de drijvende krachten zijn achter dit proces moet dit wel voor de volle 100% in orde zijn om gebruik te kunnen maken van deze indeling. Is dit niet het geval dan kan het zelfs met de Easy Planten een moeilijke opgave zijn om deze gezond en algvrij te houden.

Daarmee bedoel ik: je kan wel optimale CO2 waarden hebben en perfect afgestelde belichting; als je een ontoereikende bodem, bemesting of filter hebt krijg je nooit geen mooie gezonde planten. Maar ook: je kan wel de bodem, bemesting en belichting goed voor elkaar hebben; als je een ontoereikende CO2 regime hebt word het lastig om planten gezond te krijgen en te houden.

Een grote groep planten doet het prima met weinig licht. Dit noemt men de Easy Plants. Deze groeien prima tot 20 lumen per liter. Bij hogere lichtwaarden kan de plant problemen ondervinden en kan schade oplopen in het bladweefsel. Dit resulteerd o.a. hogere concentraties DOC en lipiden wat uit de plant gaat lekken waardoor de plant extra gevoelig word voor alg. De theoretische grens is vastgesteld op 20 lumen.
Dat wil niet zeggen dat als je 21 lumen geeft per liter dat je dan direct in de problemen komt. Of dat als je 19 lumen per liter geeft dat je altijd safe bent. Het gaat hier om gemiddelden en planten hebben allemaal een (tijdelijke) tolerantiegrens.
Daarom zijn er soorten in deze groep die daar gemakkelijker mee overweg kunnen dan andere soorten.

Deze Easy Plants hebben een aantal dingen gemeen: ze groeien prima zonder extra CO2 toevoeging.
Een groot gedeelte van deze Easy Plants, en dan met name de langzaamste groeiers, hebben genoeg aan de natuurlijke CO2 waarden die zich  in het water bevinden. Er is ook een kleinere groep Easy Plants die heel snel groeit, ook zonder extra CO2 toevoeging. Dit zijn bv Belgisch groen, (waterpest), bepaalde Vallisneria, Cabomba en Ceratophyllum. De zogenaamde 'snelgroeiers'.
Maar als een plant zo snel groeit heeft ie ook extra koolstof nodig. En dat halen die kleine groep 'beginnersplanten' uit het water zelf. Eenvoudig gezegd; die gebruiken de KH om aan hun koolstof te komen. Of anders gezegd; die krijgen hun koolstofdioxide vanuit bicarbonaat. HCO3- Dat is de reden waarom dit soort beginners planten zo snel en gezond kunnen groeien zonder extra CO2 toevoeging en waarom ze zoveel en zo makkelijk assimileren.
De grootste groep planten doen het prima in 'gemiddeld licht', de zgn. Medium Plants. Dan spreken we over 20 tot 40 lumen per liter. Lagere waarden hoeven niet per definitie schadelijk te zijn. Planten komen dan alleen niet zo mooi tot ontwikkeling. Hogere waarden zijn mogelijk, mits de voeding en CO2 op orde zijn.Maar ze gedijen het beste in het gebied van 20 tot 40 lumen.
CO2 waarden liggen tussen de 10 en 20ppm. Dat komt niet van nature voor in onze bakken dus moeten we zorgen dat de plant toch aan haar koolstof kan gaan komen. Dus is toevoegen van CO2 in gasvorm een must. Trouwens meer CO2 toevoegen wil niet zeggen dat je meer licht moet geven...

De kleinste groep zijn de Advanced Plants. Deze vragen relatief veel licht om goed te kunnen assimileren. En als je veel licht geeft heb je ook meer voeding en CO2 nodig om de plant gezond te houden en daarbij algvrij te blijven. Dat kan ik de praktijk best een lastige klus zijn. Zeker als je bepaalde strategieën gaat gebruiken om een intensere kleur te forceren. Dus is het in deze categorie erg belangrijk dat er genoeg voeding in zowel de bodem als waterkolom aanwezig is en dat de CO2 goed door de bak word verspreid en vooral stabiel is.  Dit geld natuurlijk voor alle planten maar bij deze groep zijn de juiste omgevingscondities een must. Ze hebben niet voor niets de aanduiding Advanced...
En niet te vergeten: bij veel licht is de groeisnelheid 'normaal gesproken' hoog. Dus veel snoei en onderhoud is het gevolg.

Ik schrijf 'normaal gesproken' tussen aanhalingstekens. Er zijn namelijk strategieën om planten met erg veel licht toch langzamer te laten groeien.
Lengtes van de plant en de positie in de scape

Als je een plantenbestand bij elkaar gaat zoeken bemerk je dat er een gemiddelde lengte word vermeld. Bijvoorbeeld een Rotala rotundifolia lees je: 15-25cm.  Deze lengtes zijn een richtlijn bedoeld om een plek aan te duiden waar ze zouden geplaatst kunnen worden in je bak.
Dat kan voorin, in het midden of achterin zijn. Maar ook onder in je scape, in het midden of hogere plekken in je scape.
We maken namelijk in de meeste gevallen gebruik van een hardscape met verschillende hoogtes. Of op z'n minst een slope naar de zij- en/of achterkanten en geen plat afgevlakte bodem.

Dus kun je slim gebruik maken van de hoogte van de hardscape. Zo kan je in een bak van 40cm diepte met behulp van de hardscape of met een oplopende slope ervoor zorgen dat er op een bepaalde plek in de scape er maar 20cm water staat. Als ik op die plek een Rotala neerzet gaat ie nooit hoger worden dan die aanbevolen max. 25cm. Daarmee zorg ik dus dat die plant in de aanbevolen lengte 'past' en laat ik 'm groeien in de gemiddelde aanbevolen en beschreven hoogtes.

In mijn nano van 20cm hoogte word die Rotala niet hoger dan 10cm. En waarom? Omdat ik het laat groeien tot de lengte die ik mooi vind èn de lengte wat in verhouding staat tot mijn hardscape. Dan ga ik namelijk snoeien. Dus kun je met snoeien de gewenste lengte van je planten gaan 'forceren'.

In een bak van 30 cm hoogte kan ik deze Rotala laten groeien tot bijvoorbeeld 25cm zonder dat in in kwaliteit achteruit gaat. Als ik een bak heb van 60cm hoogte zou ik 'm kunnen laten groeien tot 50cm en dat is beduidend hoger dan de beschreven hoogte.
Dat is in de praktijk wel mogelijk maar dat gaat dikwijls ten koste van de kwaliteit van de plant. Hij word te lang, te dun en kaal onder onderin. Dat 'verval' ga je gemiddeld krijgen als de plant hoger gaat worden dan die aangegeven 25cm die we als advies hebben meegekregen.

Het is wel mogelijk om die rotala groter te laten worden. Maar dan moet je daarvoor wel optimale omgevingscondities creëren. Maar daar kunnen andere planten weer in geremd worden in hun ontwikkeling.
Optimale omgevingscondities voor, in dit geval, een Rotala rotundifolia kunnen heel anders zijn dan dan bijvoorbeeld een Rotala boshii. Terwijl ze allebei even groot worden en dezelfde licht en CO2 aanbevelingen hebben. We hebben namelijk te maken met gemiddelden, en de boven- en ondergrens van zo'n gemiddelde is een heel ruim gebied. Dit geld voor zowel licht, voeding, CO2 en groeisnelheid. Het voordeel is dat we daarmee veel diverse soorten planten bij elkaar in 1 bak kunnen plaatsen.

Daarom gaan we altijd uit van gemiddelden: een gemiddelde van licht en een gemiddelde van CO2 en zelfs een gemiddelde van voeding, watersamenstelling, pH, KH, GH enz, enz.
(getallen in lengtes zijn een benadering)
Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018-2024 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved