Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Hardscape en planten.

Hardscape zoals hout en steen zijn niet alleen bedoeld om vorm te geven aan je scape. Je kan er ook planten op laten groeien. Niet alle planten natuurlijk, maar veel soorten mos, anubias en javavaren zijn de meeste gebruikt. Maar ook pogestemon, staurogene, Micranthemum monte carlo en Hemianthus Callitrichoides  kunnen zich goed hechten op hardscape. Het is in het algemeen wel zo dat planten beter vastgroeien op hout dan als op steen. Vooral de zachter houtsoorten zijn hiervoor uitermate geschikt.
Op steen is het wel mogelijk maar de ervaring leert dat de plant erg erg gemakkelijk af komt. En het resultaat hangt over het algemeen ook af aan  het soort steen wat je gebruikt. Hoe ruwer de oppervlakte hoe beter het is. Lavarock is verreweg het meest ideaal omdat het erg goedkoop is. Maar mos is het makkelijkste te houden en het meest gebruikt zijn:  Christmas mos, Fissidens, Flame mos, Pellea, Lever mos, Java mos, Taiwan mos en Willow mos
Je kunt met behulp van hout en mos erg mooie bomen maken.
Mossen die hiervoor kunt gebruiken zijn onder andere Christmas mos (Vesicularia montagnei Christmas) of 'weeping mos' (Vesicularia ferriei). Je kunt het mos aan het hout binden met katoendraad, eventueel visnylon of lijmen.
Gebruik hiervoor wel lijm in een gel vorm (met kwast) met het bestanddeel ethyl cyanoacrylaat. Dit is namelijk niet giftig en werkt prima met natte onderdelen. Deze lijm wordt zelfs gebruikt voor medische doeleinden zoals hechten van kleine wondjes.
Voordat je het mos gaat lijmen is het verstandig om het eerst in kleine stukjes te knippen, zodat het mos meerdere groeipunten krijgt om te groeien.

Het nadeel van nylon is dat het niet vergaat en het nadeel van lijmen is dat je misschien witte klodders lijmresten blijft zien. Maar als eenmaal je boompje is volgroeid zal je daar meestal weinig van terugzien.
Het mooiste hout wat je hiervoor kunt gebruiken is echt hout van de bonsai. Deze heeft van nature al een mooie vorm met veel vertakkingen. Maar ook met Manzanita of fijn vertakt spiderwood kan je mooie resultaten behalen.

Houdt er rekening mee dat een boompje een schaduw gaat veroorzaken in je scape, daar kunnen plantjes wel last van ondervinden. Met name de lichtbehoevende soorten kunnen achterblijven in groei of zelfs helemaal niet groeien.Hoe eenvoudig kan het zijn; een anubius op een kiezelsteen lijmen of een Crypto op een stuk Lavarock binden.

Een andere effectieve manier is het gebruiken van spons en daarop mos te laten groeien. Spons is te verkrijgen in diverse kleuren en is in elk gewenste vorm te snijden/knippen. Die stukjes steek je, of lijm je, op de takjes en zo vul je het gehele boompje. Vervolgens lijm je plukjes mos erop. Nog een voordeel van spons is dat je het ook perfect kan gebruiken in een dry-start omdat het vocht vasthoud. Soms word spons zelfs gebruikt om stukken van scapes mee te maken. Het is ook goed mogelijk om de kleine varianten van Anubias en Bucephalandra te lijmen op bijvoorbeeld een stokje. Deze kan dan weer perfect in de grind worden gezet. Niet alleen op een stokje; op een kiezelsteentje word ook vaak gedaan.
Hardscape kan je op veel manieren aan elkaar bevestigen. Je kunt het vastzetten met 'tie rips' of je zou gaatjes in de hardscape kunnen boren en met stukjes geplastificeerd ijzerdraad kunnen werken. Misschien gebruik maken van houten drevels in hout.
Wees wel voorzichtig met schroefjes e.d. Metalen in een aquascape kunnen op ten duur een lichte invloed hebben op je waterwaarden en het kan gaan roesten.Epyfieten zoals Bucephalandra (links),  en Anubias (hierboven), kunnen makkelijk worden opgebonden op bijvoorbeeld steen of hout. Zo mogen in iedergeval niet los in de bodem worden gezet. Dat geld trouwens ook voor een Microsorum

Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved