Als je een nieuw bak opstart krijg je bijna altijd dezelfde algen die je ook zonder een soil en ammonium krijgt. En die algen moeten zich eerst ontwikkelen, dus je krijgt niet onmiddellijk een hoop algen doordat er de eerste tijd ammonium vrij komt. Daarom is het ook met andere bodems dan een soil altijd slim om in de 1e weken gewoon veel water te verversen.
Dus ook als je geen gebruik maakt van de EI en je hebt toch een scape met veel licht en veel CO2 is het raadzaam om toch elke week een waterwissel uit te voeren. Je hebt namelijk ook te maken met organisch afval. Niet alleen van vissen, maar ook van planten. Doel van waterwissels is om dat te verdunnen. Deze afvalprodukten hebben de eigenschap om algengroei te aktiveren.
An-organische bemesting veroorzaken géén alg in een gezonde goed ingedraaide bak met de juiste ontwikkelde bacteriecultuur. Het is juist de opbouw van organische bemesting wat algen veroorzaakt en dan met name ammonium. Door een waterwissel krijgen deze stoffen geen kans om zich te bufferen,waardoor alguitbraak drastisch wordt beperkt. Met name met high-light scapes (CO2 en veel licht) hebben erg veel organisch afval. En daarbij speelt ook de temperatuur een rol; hoe hoger hoe meer (sneller) vervuiling.
Drie alternatieve manieren van opstarten
1) Plantless Cycle aka Dark Start: Bij het gebruik van rijke aquasoil word er ookwel een andere manier van opstarten gebruikt. En dat is de hardscape op te bouwen, soil te plaatsen (eventueel aangevuld met extra toevoegingen) om vervolgens de bak af te vullen met water. Deze een aantal weken zonder verlichting, zonder voeding en zonder CO2 te laten draaien (met filter en iets warmer water dan normaal; 25C) om daarna pas te gaan beplanten als er geen NH3 en NO2 meer word gemeten. Dit wordt uiteraard wel gedaan als er zoveel water mogelijk uit de bak is gehaald. De reden achter deze strategie is dat de bacteriecultuur goed in ontwikkeling is gekomen zodat je veel minder last krijgt van 'melting, van gevoellige planten. En daarbij heb je geen last meer van een nitrietpiek als je na een paar weken de beplanting aanbrengt. Ga in deze opstart ook geen waarden meten. Dat is nergens voor nodig en schept alleen maar verwarring. Wel aan het einde van deze opstart een zo groot mogelijke waterwissel. Maar dat is logisch omdat je de planten erin gaat zetten, omdat dat eenmaal beter gaat als er geen water in je bak staat.
2) Dry Start: Afhankelijk van het plantenbestand kan je ook opstarten via een 'dry-start'. Wellicht de meest efficiënte manier om een mooi tapijtje van bodembedekkers te kweken. Ergens op de website kan je er veel meer over lezen.
Maar een opstart met een plantbezetting van rond de 80% is het toch gemakkelijker om op de reguliere manier te starten. Want hoe groter de hoeveelheid plantmassa, hoe erder een bak is 'gerijpt'. Bij een opstart met een kleinere plantbezetting, zoals bijvoorbeeld een Iwagumi, zou een 'dark start' of een 'dry start' een betere optie kunnen zijn.
Welke manier beter is; daar zijn de meningen sterk over verdeeld en beide hebben hun voor- en nadelen.
3) Er is nog een manier om te starten wat soms word gebruikt. En dat is de soil voor een uur lang in de oven te plaatsen op 200 graden. Deze manier van opstarten noemen we 'mineralisatie'. Hierbij oxideert de NH3/NH4 tot NO3.