Welkom bij de Small Planted Tank

The best source for aquascaping
Gebruik een aquasoil..!

Ik ben een voorstander van het gebruik van een aquasoil. En waarom?
Omdat simpelweg planten veel beter groeien, sneller aanslaan en je nauwelijks opstartproblemen hebt. Want opstartproblemen zijn niet vanzelfsprekend.


Als ik een bakje opstart heb ik nooit geen problemen met alg en nooit geen problemen met plantengroei.
Mijn geheim? Ik zorg voor de meest gunstige omgeving voor mijn planten. En dat is:
iets zurig water, dus een lagere pH dan gemiddeld (<7) en voldoende voeding vanuit de bodem: dus een aquasoil. Het gebruik van een aquasoil is gewoon de beste manier om succesvol planten te laten groeien.

Het is niet zo dat je altijd slechte resultaten behaald met een inerte bodem zoals zand of grind, maar het blijkt in de praktijk voor de meeste mensen toch een lastige opgave  om een mooi, fris en gezond plantenbestand te verkrijgen. Zeker als je niet goed weet welke soort planten te gebruiken.

Met het gebruik van een goede aquasoil kan er eigenlijk niet zoveel mis gaan. Mits je de gebruikelijke waterwissels doet tijdens de reguliere opstart, niet zo vaak planten verplaatst (maak dus een beplantingsplan) en een lean-dose bemesting gebruikt.
Natuurlijk spelen er meerdere factoren mee, maar het allerbelangrijkste is dat je op de 1e plaats de meest ideale omgeving creert waarin planten kunnen groeien.

Stukje achtergrondinformatie:

planten hebben manieren om (tijdelijk) om te kunnen gaan met slechte omgevingscondities en gaan zich aanpassen aan de geldende omstandigheden. Die aanpassingsperiode kan gemiddeld zomaar een aantal weken duren. In die tijd is de plant erg kwetsbaar.
De plant moet haar gehele celstructuur aanpassen aan het aangeboden licht, de aangeboden voeding, de aanwezige hoeveelheid CO2 om deze zo optimaal te kunnen opnemen en te gebruiken. En die transitie kost de plant erg veel energie en het succes waarmee dat gebeurt is van veel factoren afhankelijk.
Als er (te)veel licht is krijgt de plant een impuls om de opname van voeding te versnellen. Maar die plant heeft maar een beperkte hoeveelheid energie tot haar beschikking omdat ze nog niet optimaal voeding kan opnemen. Daarbij bepaald de intensiteit van de belichting dus de mate van de groeisnelheid.
Als er dan ook nog eens te weinig voeding aanwezig gaat de plant haar interne reserves aanspreken om toch aan die voedingstoffen te komen. Uit de oudste bladeren gaat de plant eerst de voedingstoffen gebruiken en tot slot de eigen opgeslagen koolstof om te kunnen overleven.
Sympthomen zijn de oud bladeren die slecht worden en vervolgens onder de alg komen te zitten, en vervolgens word afgestoten. Maar ook gaten in het blad, geel blad, eigenlijk alle afwijkingen die de plant gaat vertonen.
De plant heeft dus in principe een tekort aan voeding. Dat hoeft niet zo te zijn omdat er geen voeding omhanden is! De plant kan het simpelweg erg moeilijk opnemen tijdens de omvorming en/of aanpassing.

Bij een inerte bodem zoals grind kunnen we dit aanbieden met een voedingscapsule. Maar in de praktijk blijkt dit toch lastig voor bepaalde planten. Eenvoudige planten zoals crypto, hygrophila of echinodorus doen het prima met voedingstabletten/ capsules. Nu is het bekend dat de wortels in de rhizosfeer de pH kunnen beinvloeden (verlagen). de plant kan stoffen afscheiden waar de pH optimaal word om voeding op te nemen. Maar dan moeten die haarwortels wel voldoende ontwikkeld, aanwezig en gezond zijn.

En, even off-topic: als je een kale grind/of zandbodem heb, en je meet netjes de 'juiste' hoeveelheid voeding in het water wil dat nog niet zeggen dat het een garantie is op een mooi en gezond plantenbestand. Je meet namelijk alleen de voeding in het water en niet in de bodem...
Natuurlijk kunnen planten prima groeien met alleen waterkolombemesting. Maar dan moeten ze wel zoveel mogelijk zijn aangepast aan een leven onder water. (van emersed naar submersed). In dat stadium kunnen ze de voeding optimaal uit het water opnemen.
Andersom ook: als je een rijke bodem gebruik, zoals een voedingsbodem of een aquasoil, meet je bijna niets in het water. Maar dat wil nog niet zeggen dat er een voedingskort is met als gevolg dat je planten het slecht gaan doen. Want nogmaals: je meet alleen de voeding wat zich in het water bevind, en niet in de bodem. De bodem zit er vol mee zodat de plant er makkelijk bij kan. Dit omdat de plant eerst gaat werken aan de wortelvorming en secundair pas aan de aanpassingen van het blad.
ls we de voeding aanbieden d.m.v. het gebruik van een aquasoil of voedingsbodem is dit voor de plant vele malen efficienter. Dat komt ten 1e door de compleetheid van voeding die aanwezig is en belangrijker nog: de pH verlagende eigenschappen van de bodem waardoor de plant vele malen efficienter alles soorten voedingselementen kan opnemen (tussen de pH6.5 en 6.9)


Dus, we kunnen omstandigheden aanbieden om deze aanpassingsperiode voor de plant eenvoudiger te maken.
Belangrijk is niet teveel licht en daarbij het gebruik van een voedingsrijke aquasoil met pH verlagende eigenschappen.  Daarmee verhoog je de kansen dat de planten goed uit deze fase komen. En als deze opstartfase voorbij is kunen we de bak eventueel verder gaan tweaken en kunnen we eventueel gaan sturen naar bepaalde waterwaarden. En dit procces kan weken duren voordat de plant al haar systemen heeft aangepast.
Wellicht begrijp je nu ook dat dit proces voor snelgroeiende planten sneller plaatsvind dan bij langzamer groeiers.
En als de planten eenmaal hun systemen hebben aangepast aan het omgevingsklimaat zijn ze sterk en gezond. Daarbij is het wel belangrijk om dit zo lang mogelijk stabiel te houden. Dus geen grote veranderingen in voeding, CO2 en licht.

Planten hebben wel een bepaalde tolerantiebuffer om met kort durende veranderingen om te gaan. Maar als die veranderingen te lang duren en/of te vaak gebeuren gaat de plant daar op reageren door zich proberen aan te passen. Met alle mogelijk nadelige gevolgen van dien.
Er zit wel een verschil in het soort plant. Sommige planten kunnen heel goed omgaan met veranderende situaties en andere soorten zijn simpelweg erg gevoellig hiervoor.  Zorg daarom altijd voor stabiliteit in je bak.
Het is niet zo dat van nature langzaamgroeiende planten hier slechter mee overweg kunnen dan snelgroeiende planten.  Bij snelgroeiende planten zie je simpelweg sneller of ze ergens last van ondervinden door hun groeisnelheid...


Dus, als je een relatief eenvoudige manier een mooie bak met planten wil hebben:
een goede aquasoil en de juiste bemesting zijn de basisingrediënten voor een succesvolle bak. Dit geld voor alle soorten plantenbakken in lowlight, medium light en highlight.
(CO2 dosering, vissenbestand en temperatuur buiten beschouwing gelaten)


Ik ben Corné - Passioneel Aquascaper - Friskijker - Kennispartner - Crohntje - Shihan - Koffiezetter - Vleugje Zen - Verzameld geluk

Copyright © 2018 Cornelius  - TSPT.nl   -   All Rights Reserved