De kosten
Een goed werkend CO2 systeem kost gemiddeld zo'n 185 euro ( 2KG hervulbare fles, regelbaar drukventiel, drop checker met vloeistof, bellenteller, diffuser, CO2 slangen, terugslagklep, magneetventiel) Als je zelf alles apart opzoekt kan dat natuurlijk stukken goedkoper. Je hebt bv een goed werkend drukventiel voor 40,-. Maar ze zijn er ook van 200,- Hetzelfde voor een bellenteller. Of je koopt een 'overrated' merkprodukt van 60,- of je koopt in china dezelfde vorm/ afmeting bellenteller voor 2,-. Beide doen hun werk.
CO2 systemen zijn ook goed 2e hands te vinden.
Het is jammer dat mensen zich hebben laten verleiden om een merkgebonden systeem aan te schaffen. Als je voor 70,- een nieuwe gevulde CO2 fles kan kopen is het logisch dat mensen geen 150 euro gaan betalen voor een 2e hands fles waar toevallig een stikker op zit geplakt van een bepaald merk. Hetzelfde voor een magneetventiel, deze zijn al te koop voor 12 euro in China.
En nee, kom nu niet aan met de opmerking dat het goedkope onbetrouwbare rommel is vanuit China. Ik draai hier al jaren met zulke spullen zonder enkel probleem. Maar als jij 60 euro voor een magneetventiel wil betalen, of 170 euro voor een 2 liter CO2 fles is dat je eigen keus natuurlijk.
Dus een goede CO2 set hoeft niet zo duur te zijn en er zijn relatief veel winkels die zulke sets te koop hebben. Een ander verhaal zijn de merkgebonden sets. Verkoop-technisch ingepakt met de term 'betrouwbare kwaliteit' en daarom simpelweg in verhouding altijd (te) duur.
Dan heb je natuurlijk ook de complete sets voor een 600 literbak, met een pH gestuurd systeem en daar vraagt men zomaar dik 400,- voor. En dan word je nog afgescheept met een 500 grams flesje... Maar ja, ik heb het al eerder vermeld: de consument is onwetend en daarbij slecht ingelicht en geïnformeerd, en de commercie maakt daar dankbaar gebruik van.
Nu ik toch over die zogenaamd complete sets hebt. Als er word vermeld dat ze bijvoorbeeld geschikt zijn voor bakken tot X liter dan is dit voor low-light, en eenvoudige simpele planten. Ervaring leert dat ze voor bakken met veel licht (dus ook veel CO2 en voeding) totaal niet geschikt zijn zonder aanpassingen.
Welke diffuser?
Er bestaat geen vastgestelde regel om te bepalen welke manier (diffuser) je nodig hebt om CO2 aan je bak toe te voegen.
Dat is afhankelijk van de grootte van je bak en hoeveel CO2 je wilt gaan toevoegen. Wil je de CO2 100% hebben opgelost of vindt je de kleine mist in je bak niet storend. Wil je de apparatuur allemaal onder in je kast hebben of vindt je het juist wel leuk om een diffuser in aktie te zien? De keuze is persoonlijk.
Maar, je moet geen CO2 ladder in een 500 liter high light bak plaatsen. Of een CO2 reactor op een bakje van 50 liter met makkelijke planten (low light). Als je een 50 liter bakje hebt en je besluit om een inline diffuser te gebruiken moet je er wel rekening mee houden dat je wel een kwalitatief goed afstelbare drukventiel nodig hebt. Afstellen van het drukventiel is soms echt milimeter werk.
Als je een grote bak hebt, bijvoorbeeld 400 liter, en je wilt hoge levels CO2 dan zou je toch echt 2 inline diffusers nodig hebben. En dat moet dan natuurlijk verdeeld worden over 2 filters omdat 1 filter niet voldoende capaciteit heeft om de CO2 overal in je bak te brengen.
Een stromingspompje kan een oplossing zijn, maar de CO2 moet een (te) grote afstand overbruggen in de bak en zal in de praktijk al lang uit het water zijn verdwenen voordat het überhaupt door de bak is getransporteerd. Een extra filter aan de andere kant van de bak is daarom een goede oplossing, mits de stroming goed circulair blijft. M.a.w. de stroming mag natuurlijk niet recht tegen over elkaar gericht staan.
Zo wordt de keuze door veel factoren bepaald en het zijn er teveel om dit allemaal te gaan beschrijven. De inline diffuser word het meeste gebruikt bij het aquascapen in de categorie 50 tot 150 liter.